Avainsana: lainsäädäntö
-
Vesilaitosyhdistyksen lausunto hallituksen esityksestä uudeksi vesihuoltolaiksi
30.9.2024
Vesihuoltolain uudistamista koskevan hallituksen esitysluonnoksen lausuntokierros päättyi 30.9.2024. Lausuntokierros keräsi runsaasti palautetta tulevaan lakiuudistukseen liittyen. Tutustu tästä Vesilaitosyhdistyksen lausuntoon esitetystä lakiuudistuksesta.
-
Maksuttomia webinaaripaikkoja opiskelijoille syksyllä 2024
3.9.2024
Tarjoamme tutkintoon tähtäävässä koulutuksessa oleville päätoimisille opiskelijoille mahdollisuuden osallistua syksyn teemawebinaareihimme maksutta.
-
Kuntien terveydensuojeluviranomaisille valmistellaan toimivaltaa antaa vaaratiedote
30.8.2024
Valtioneuvoston verkkopalvelussa julkaistussa tiedotteessa kerrotaan, että sisäministeriö on asettanut hankkeen vaaratiedotteesta annetun lain muuttamiseksi. Tarkoitus on muuttaa lakia niin, että myös kunnan terveydensuojeluviranomainen voisi antaa tarvittaessa vaaratiedotteen.
-
Vesihuoltolaitosten johdon päivät 11.-12.9.2024 Lahdessa
20.6.2024
Vesihuoltolaitosten johdon vuosittainen kokoontuminen ajankohtaisten asioiden parissa. Teemoina vesihuoltolain uudistaminen, tekoäly ja kyberturvallisuus, vesihuollon toimintaympäristöanalyysin työstäminen sekä muut ajankohtaiset asiat. Keskiviikon 11.9. iltaohjelmana Päijänne-risteily.
-
Perustiedot ja ohjeet siirtoasiakirjan laatimisesta ja käytöstä selkeästi yhdessä osoitteessa
30.5.2024
Ympäristöministeriö on julkaissut uuden verkkosivukokonaisuuden siirtoasiakirjoista osoitteessa www.ymparisto.fi/siirtoasiakirja.
-
Lannoitelainsäädännön kokonaisuudistuksen muutokset
26.3.2024
Lannoitelaki ja siihen liittyvät asetukset ovat olleet uudistuksessa ja kokonaisuus lakitulkintoineen on valmistunut. Ohessa koottuna huomioita muutoksista.
-
Yhdyskuntajätevesidirektiivin uudistamisen prosessin eteneminen
12.3.2024
Yhdyskuntajätevesidirektiivin uudistamisen prosessi lähenee loppuaan. Kolmikantaneuvotteluissa päästiin alkuvuonna poliittiseen sopuun, minkä jälkeen teknisten yksityiskohtien hiominen jatkui. 1.3. neuvoston pysyvien edustustojen taso ja 11.3. parlamentin ympäristövaliokunta käsitteli ja hyväksyi kokouksessaan luonnoksen direktiivin lopullisesta sisällöstä. Ennen prosessin loppua ja direktiivin viimeistelyä, menee asia vielä niin neuvoston kuin parlamentin puolella viralliseen hyväksyntään ja prosessin oletetaan olevan lopullisesti valmis uuden parlamentin kaudella lokakuussa 2024. Direktiivin kompromissin luonnoksen tekstiä tarkastellessa on hyvä tunnistaa, että se ei ole vielä lopullinen ja tekstin sisältö voi vielä muuttua joltain osin.
-
Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi yhteiskunnan kriittisen infrastruktuurin suojaamisesta ja häiriönsietokyvyn parantamisesta
11.3.2024
-
Lausunto luonnoksesta valmiuslain varautumisvelvollisuutta koskevasta muistiosta sekä valmiuslain yleisistä kehittämistarpeista
11.3.2024
-
Juomaveden kanssa kosketuksiin tulevien materiaalien ja tuotteiden vähimmäisvaatimukset hyväksytty
11.3.2024
Euroopan komissio on hyväksynyt juomaveden kanssa kosketuksiin tulevien materiaalien ja tuotteiden hygieniaa koskevat vähimmäisvaatimukset. Vaatimuksia aletaan soveltaa 31.12.2026 alkaen uusiin, käyttöönotettaviin materiaaleihin ja tuotteisiin.
-
Talousvesisäännösten päivitetty soveltamisohje julkaistu
11.3.2024
Uuden juomavesidirektiivin mukaiset kansalliset talousvesisäännökset tulivat voimaan vuoden 2023 alussa. Valviran julkaisema talousvesisäännösten soveltamisohje on päivitetty uuden lainsäädännön mukaiseksi.
-
Vesihuoltolaitoksen hallinto ja talous -päivät 20.-21.3.2024 Tampereella
16.2.2024
Vesihuoltolaitosten johdon tai kehittämisestä vastaavien vuosittainen tapaaminen, jossa käsitellään hallintoon ja talouteen liittyviä asioita, unohtamatta rakentavaa ajatustenvaihtoa hyvässä seurassa.
-
Jätevedenpuhdistamon käyttö ja kehittäminen -päivät 13.-14.3.2024 Turussa
5.2.2024
Jätevedenpuhdistamon toimintaan ja sen kehittämiseen liittyvät päivät, jotka ovat suunnattu jätevedenpuhdistamolla työskenteleville käyttöpäälliköille, puhdistamonhoitajille ja asiantuntijoille. Päivien ohjelmassa mm. yhdyskuntajätevesidirektiivi ja vaikutukset jätevedenpuhdistamoille, haitta-aineiden poisto, esimerkkejä prosessien kehittämisestä sekä tutustuminen Turun seudun puhdistamon toimintaan ja vierailu Kakolanmäen jätevedenpuhdistamolla.
-
Yhdyskuntajätevesidirektiivin kolmikantaneuvotteluissa päästiin pääkohdista yhteisymmärrykseen
29.1.2024
Euroopan parlamentti julkaisi maanantain neuvotteluiden lopputuloksesta tiedotteen, jossa avataan pääkohtia neuvotteluiden tuloksesta. Yhteisymmärrys pääkohdista tarkoittaa sitä, että lopullisen direktiivin valmistuminen lähenee. Yksityiskohtia lopullisesta direktiivistä ei kuitenkaan vielä julkaistu.
-
CER-direktiivin toimeenpano vahvistaa yhteiskunnan kriisinkestävyyttä
29.1.2024
Laki yhteiskunnan kriittisen infrastruktuurin suojaamisesta ja häiriönsietokyvyn parantamisesta tulee asettamaan syksyllä 2024 sen soveltamisalaan kuuluville kriittisille toimijoille velvoitteita riskinarviointiin, häiriönsietokyvyn varmistamiseen ja poikkeamista raportointiin.
-
Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi kyberturvallisuusdirektiivin (NIS2-direktiivi) täytäntöönpanemiseksi
24.1.2024
-
Lausunto luonnoksesta huoltovarmuuden tavoitepäätökseksi
24.1.2024
-
NIS2-direktiivin toimeenpano tuo uusia velvoitteita kyberturvallisuuden riskienhallintaan soveltamisalaan kuuluville vesihuoltolaitoksille
16.1.2024
Laki kyberturvallisuuden riskienhallinnasta tulee asettamaan syksyllä 2024 sen soveltamisalaan kuuluville toimijoille velvoitteita kyberturvallisuuden riskienhallintaan ja poikkeamista raportointiin.
-
Tervetuloa vesihuoltoalalle -verkkokurssi kaikkien opiskeltavissa maksuttomasti
3.1.2024
Tervetuloa vesihuoltoalalle -verkkokurssi on kattava ja laadukas yleisperehdytys vesihuoltoalaan. Ilmoittaudu tapahtumakalenterissa ja saat ohjeet kurssille kirjautumiseen.
-
Vesimittarien etäluennan hyvät käytännöt webinaari 14.12.2023
2.11.2023
Webinaarissa kuullaan mm. vesihuoltolaitoksien kokemuksia etäluennasta, etäluentatiedon käsittelystä ja hyödyntämisestä tietosuojan näkökulmasta sekä etäluennan huomioimisesta toimitus- ja sopimusehdoissa. Lisäksi saadaan vinkkejä siitä, miten toteuttaa ja onnistua etäluentaprojektissa. Webinaarin jälkeen on mahdollisuus tutustua toimittajien tietoiskuihin ja materiaaleihin uutuustuotteista ja -palveluista.
-
Maksuttomia webinaaripaikkoja opiskelijoille syksyllä 2023
28.8.2023
Tarjoamme tutkintoon tähtäävässä koulutuksessa oleville päätoimisille opiskelijoille mahdollisuuden osallistua syksyn teemawebinaareihimme maksutta. Tutustu webinaaritarjontaan ja ilmoittaudu koulutuskalenterissamme.
-
Tilannekatsaus juomaveden desinfiointiaineiden biosidiasetuksen mukaisesta hyväksynnästä
21.4.2023
Biosidiasetus koskee biosidivalmisteiden markkinoille saattamista ja käyttöä. Asetuksen mukaan biosidivalmistetta ei saa käyttää, jos sille ei ole myönnetty lupaa kyseiseen käyttötarkoitukseen biosidina.
-
Kriittisten toimijoiden häiriönsietokykyä vahvistetaan EU:ssa
28.2.2023
Euroopan komission CER- ja NIS2-direktiivit astuivat voimaan tammikuussa 2023. CER-direktiivi koskee kriittisten toimijoiden häiriönsietokykyä (resilience of critical entities) yleisesti ja NIS2-direktiivi kyberturvallisuuden varmistamista.
-
Jätevedenpuhdistamon käyttö ja kehittäminen 22.-23.3.2023 Helsingissä
10.2.2023
Jätevedenpuhdistamon toimintaan ja sen kehittämiseen liittyvät päivät, jotka ovat suunnattu jätevedenpuhdistamolla työskenteleville käyttöpäälliköille, puhdistamonhoitajille ja asiantuntijoille. Ohjelmaan kuuluu vierailu Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla. Aikaa on myös varattu yhteiselle keskustelulle osallistujien ehdottamista aiheista.
-
Vesilaitosyhdistyksen kannanotto yhdyskuntajätevesidirektiivin luonnokseen
26.1.2023
-
Uuden juomavesidirektiivin toimeenpanemiseksi annetut kansalliset laki- ja asetusmuutokset tulivat voimaan 12.1.2023.
16.1.2023
Muutokset tarkentavat talousveden laadun riskienhallintaa ja tiedottamista veden käyttäjille.
-
Valtioneuvosto antoi asetuksen kriittisistä sähkönkäyttöpaikoista
8.12.2022
Asetuksella säädetään sähkönkäyttöpaikkojen kriittisyysluokittelusta erilaisissa häiriö-, sähköpula- ja kriisitilanteissa. Yhdyskuntien vesihuoltopalveluiden keskeiset kohteet, joilla on erityistä terveydensuojelullista tai ympäristönsuojelullista merkitystä on asetuksessa luokiteltu kriittisiksi sähkönkäyttöpaikoiksi.
-
Lausunto asetusmuutoksista juomavesidirektiivin täytäntöönpanemiseksi
25.11.2022
-
Juomavesidirektiivin kansallinen täytäntöönpano etenee – asetukset lausunnolla
9.11.2022
Uusi juomavesidirektiivi pitää implementoida kansalliseen lainsäädäntöön viimeistään 12.1.2023. Tähän täytäntöönpanoon liittyen tällä hetkellä ovat lausuntopalvelussa lausuttavina kaksi uutta asetusta ja kolme asetusmuutosta. Uusien asetusten antovaltuudet antavat terveydensuojelulaki ja vesihuoltolaki ovat olleet lausuttavana jo keväällä 2022.
-
Yhdyskuntajätevesidirektiivin luonnos on julkaistu
8.11.2022
Direktiiviluonnoksessa esitettään mm. tehostettua ravinteidenpoistoa, haitta-aineiden poistovelvoitteita, hyvin tiheää näytteenottotiheyttä sekä toimialalle energianeutraaliustavoitteita.
-
Kansallisen vesihuoltouudistuksen toimeenpanosuunnitelmaa on päivitetty
25.10.2022
Kansallisen vesihuoltouudistuksen toteuttamiseksi laadittiin toimeenpanosuunnitelma, jonka sisältöä oli mahdollista kommentoida keväällä 2022. Maa- ja metsätalousministeriä on julkaissut lokakuussa 2022 päivitetyn toimeenpanosuunnitelman.
-
Maksuttomia webinaaripaikkoja opiskelijoille
10.10.2022
Oletko vesihuoltoalan opiskelija? Tarjoamme alan opiskelijoille mahdollisuuden osallistua loppuvuoden teemawebinaareihin maksutta. Tutustu webinaareihin koulutuskalenterissamme ja ilmoittaudu pian, sillä paikkoja on rajoitetusti.
-
Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäseniä VVY:n järjestämällä vierailulla jätevedenpuhdistamolla
10.10.2022
Vierailun aikana keskusteltiin ajankohtaisista jätevedenpuhdistukseen liittyvistä asioista, tutustuttiin lieteperäisiin lannoitevalmisteisiin ja kuultiin Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän kehittämästä Ravita -prosessista.
-
VVY:n lausui hallituksen esitykseen energiaverotusta koskevan lainsäädännön muuttamiseksi
3.10.2022
Vesilaitosyhdistys nosti esiin mm. kestävän biokaasun lämmitykäytön verottomona säilymisen tärkeyden.
-
Vesilaitosyhdistyksen lausunto fosforiasetuksesta
26.8.2022
Vesilaitosyhdistys lausui luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi fosforin käytöstä.
-
Euroopan komission kysely lannoitevalmisteiden liitteiden täydentämiseksi
11.8.2022
Komissio on avannut kyselyn liittyen mahdollisiin tuleviin muutoksiin liittyen lannoitevalmisteihin liittyvään lainsäädääntöön ((EU) 2019/1009). Kyselyn tarkoituksena on koota ehdotuksia liittyen lainsäädännön liitteisiin ja niiden muuttamiseen vastaamaan teknologiakehitystä.
-
Vesihuoltolaitosten johdon päivät 7.-8.9.2022 Tampereella
2.8.2022
Teemoina mm.: organisointi ja yhteistyö, talouden kysymykset vesihuoltouudistuksessa, lainsäädännön uudistaminen, alan vetovoimaisuus - viestintä ja johtaminen sekä asiantuntijoiden ajankohtaiskatsaukset. Tyhy-osuutena kävelykierros "Mailman ainoo Pispala".
-
Lausunto luonnokseen verohallinnon energiaverotuksen ohjeen päivitykseksi
3.5.2022
-
Hallituksen esitys eduskunnalle lannoitelaiksi ja siihen liittyviksi laeiksi
3.5.2022
Vesilaitoyhdistys antoi asiantuntijalausunnon liittyen hallituksen esitykseen eduskunnalle lannoitelaiksi ja siihen liittyviksi laeiksi.
-
Vesihuoltopäivillä ideoidaan hankkeita!
25.4.2022
Tule mukaan miettimään ja kehittelemään hankeideoita! Hanketyöpaja on kaikille vesihuoltopäivien osallistujille avoin.
-
Lausunto SUP- direktiivin täytäntöönpanoa koskevaan hallituksen esitysluonnokseen (jätelain ja merenkulun ympäristönsuojelulain muutos)
18.2.2022
-
Juomavesidirektiivin kansallinen täytäntöönpano etenee
7.2.2022
Juomavesidirektiivin kansallinen täytäntöönpano etenee sosiaali- ja terveysministeriön johdolla. Ministeriö asetti vuonna 2021 direktiivin täytäntöönpanemiseksi ohjausryhmän ja viisi eri sidosryhmien jäsenistä koostuvaa alatyöryhmää. VVY:llä on edustus ohjausryhmässä ja kolmessa alatyöryhmässä.
-
Jätevesilietteestä tuotetun biokaasun lämmityskäytön verotus muuttuu 2022 vuoden alusta
21.12.2021
Verotuksen muutos vaatii toimenpiteitä biokaasua tuottavilta jätevedenpuhdistamoilta. Mikäli tuotanto on alle 1GWh/ kalenterivuosi, on kyseessä pientuottaja, ja toimijan tulee rekisteröityä pientuottajana verovelvolliseksi 30.6.2022 mennessä. Kun tuotanto on yli 1 GWh / kalenterivuosi, on kyseessä biokaasun tuottaja ja toimijan tulee rekisteröityä biokaasun tuottajaksi viimeistään 31.1.2021. Tämän lisäksi vuoden 2022 alusta lähtien lämmityskäyttöön käytetystä biokaasusta maksetaan vero, mikäli biokaasua ei ole todennettu kestäväksi biokaasuksi.
-
Vesienhoitosuunnitelmat vuosille 2022-2027 hyväksytty valtioneuvostossa
21.12.2021
Valtioneuvosto on tehnyt 16.12.2021 päätöksen Vuoksen vesienhoitoalueen, Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalueen, Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalueen, Oulujoen-Iijoen vesienhoitoalueen, Kemijoen vesienhoitoalueen, Tornionjoen kansainvälisen vesienhoitoalueen ja Tenon-Näätämöjoen-Paatsjoen kansainvälisen vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelmista vuosiksi 2022–2027. Lisäksi valtioneuvosto on tehnyt päätöksen päivitetystä Suomen merenhoitosuunnitelmasta.
-
17.12. klo 10 - 11 Strategiakeskustelu: toimintaedellytykset on turvattu
15.12.2021
VVY webinaari -sarjan kolmannessa tilaisuudessa keskustellaan siitä, miten vesihuoltoalan toimintaedellytykset turvataan tulevaisuudessa niin kansallisen vesihuoltouudistuksen myötä kuin muuten vesihuoltolaitosten toiminnassa ja toimintaympäristössä.
-
Lausunto maa-ja metsätalousministeriön vesitalousstrategiasta
1.12.2021
Vesilaitosyhdistys antoi lausunnon maa- ja metsätalousministeriön vesitalousstrategiasta. Vesitalousstrategia on maa- ja metsätalousministeriön toimialan vesitaloustehtävien toiminnan ja talouden sekä tulosohjauksen lähtökohta. Vesitaloustehtäviä ovat vesihuolto, vesistöjen säännöstely, tulva- ja kuivuusriskien hallinta, maankuivatus ja kastelu, patoturvallisuus, vesistörakenteiden ylläpito, valtion velvoitteet vesilain mukaisen luvan haltijana sekä muu vesivarojen käyttö ja hoito mukaan lukien rajavesistöasiat.
-
Lausunto valtakunnallisesta jätesuunnitelmasta
22.11.2021
Vesilaitosyhdistys kannatti visiossa esitettyjä tavoitteita kiertotalouden tavoitteiden lisäämiseksi. Lisäksi nostimme esiin, että visiossa listattujen tavoitteiden lisäksi tulisi varmistaa, että kiertotalouden kautta syntyville neitseellisistä lähteistä valmistettujen tuotteiden korvaaville kiertotalousvalmisteille on olemassa markkinat. Tämä voitaisiin toteuttaa esimerkiksi sekoitevelvoitteen kautta.
-
Lausunto kansallisesta kemikaaliohjelmasta
18.11.2021
Vesilaitosyhdistys totesi lausunnossaan mm., että kemikaalien rajoittaminen ja käsittely tulisi olla tehokasta päästölähteellä, sillä ympäristöön, vesistöihin ja jätevesiin joutuneiden kemikaalien poistaminen tai puhdistaminen edellyttää huomattavasti suurempien volyymien käsittelyä. Vesilaitosyhdistys nosti myös esiin, että tulisi pyrkiä ratkaisuihin, jotka ovat teknisesti toteutettavia ja taloudellisesti ympäristön kannalta sekä sosiaalisesti kestäviä.
-
Lausunto vesienhoitoasetuksen muutoksesta
10.11.2021
Vesilaitosyhdistys lausui vesienhoitoasetuksen muutoksesta ja kannatti ehdotusta asettaa kansalliset pohjaveden ympäristönlaatunormit räjähdysaineille TNT, RDX ja HMX.
-
Kerro hankeideasi
3.11.2021
Vesilaitosyhdistyksen nettisivuille on avattu ideakori, jonne voit kertoa hankeideasi.
-
Vesihuoltolaitosten toimistopäivät 6.-7.10.2021 webinaarina
29.9.2021
Vesihuoltolaitoksilla asiakaspalvelun, laskutuksen, liittymispalveluiden ja hallinnon tehtävien parissa työskentelevien vuosittainen koulutustapahtuma. Tilaisuus muutetaan koronatilanteesta johtuen webinaarimuotoon.
-
Vesihuoltolaitoksen hallituksen tai johtokunnan uusille jäsenille suunnattu koulutus 9.-10.11.2021
23.9.2021
Koulutuksessa perehdytään mm. vesihuollon toimintaympäristöön ja ominaispiirteisiin, vesihuoltolaitoksen tehtäviin ja vastuihin, keskeiseen lainsäädäntöön sekä hankintoihin ja hankintamenettelyihin. Koulutus toteutetaan kahtena iltawebinaarina.
-
Laki ajoneuvo- ja liikennepalveluhankintojen ympäristö- ja energiatehokkuusvaatimuksista
22.9.2021
Uutiskirjeessä 15/2021 kerrottiin ajoneuvo- ja liikennepalveluhankintojen ympäristö- ja energiate-hokkuusvaatimuksia koskevan lain voimaantulosta. Laki ajoneuvo- ja liikennepalveluhankintojen ympäristö- ja energiatehokkuusvaatimuksista (740/2021) tuli voimaan 2.8.2021 (HE 70/2021 vp.), https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2021/20210740.
-
Kansalaisaloite ”Vesi on meidän” johtaa lainsäädännön valmisteluun
14.9.2021
Kansalaisaloitteeseen perustuvaa sääntelyä valmistellaan vesihuoltolainsäädännön tarkistamisen yhteydessä.
-
Lausunto ehdotuksista jätealan asetuksiksi (EU:n jätesäädöspaketti)
2.9.2021
Lausunnoilla olleilla ehdotetuilla asetuksilla on tavoitteena täsmentää jätelain (646/2011) säännöksiä, jotka ovat tarpeen EU:n ns. jätesäädöspaketin täytäntöön panemiseksi. Jätesäädöspaketti sisältää neljä jätealan direktiiviä, joilla muutetaan kuutta jätealan direktiiviä: jätedirektiiviä, pakkausjätedirektiiviä, kaatopaikkadirektiiviä, romuajoneuvodirektiiviä, paristo- ja akkudirektiiviä sekä sähkö- ja elektroniikkalaiteromudirektiiviä.
-
Lausunto ehdotuksesta merenhoitosuunnitelman toimenpideohjelmaksi 2022 - 2027
8.6.2021
Vesilaitosyhdistys lausui merenhoitosuunnitelman toimenpideohjelmasta
-
VVY:n lausunnot vesienhoitosuunnitelmista
8.6.2021
Vesilaitosyhdistys lausui vesienhoidon suunnitelmista kaikilla lausunnoilla olleilla Manner-Suomen vesienhoitoalueilla.
-
Yhdyskuntajätevesidirektiivin uusimiseen liittyvä julkinen konsultaatio on käynnissä
1.6.2021
-
Vesienhoidon suunnitelmat lausunnoilla 14.5.2021 asti
30.4.2021
-
Uusi juomavesidirektiivi tuli voimaan 12.1.2021
22.3.2021
Uuden juomavesidirektiivin vaatimukset on saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöä pääosin kahden vuoden kuluessa.
-
VVY:n lausunto Kansallisen vesihuoltouudistuksen visiosta ja sen toimeenpano-ohjelman luonnoksesta
9.2.2021
Vesilaitosyhdistys (VVY) on antanut maa- ja metsätalousministeriölle (MMM) lausuntonsa Kansallisen vesihuoltouudistuksen visiosta ja sen toimeenpano-ohjelman luonnoksesta. Lausunto on luettavissa kokonaisuudessaan alla. VVY:n hallitus ja sen työvaliokunta ovat osaltaan hyväksyneet lausunnon.
-
Katkaisu- ja kytkentämaksut arvonlisäverotuksessa
26.1.2021
KHO antoi hiljattain sähkön katkaisu- ja kytkentämaksujen arvonlisäverovelvollisuuden osalta ratkaisun KHO 2020:153 (jäljempänä linkki). Energiateollisuus ry antoi sen perusteella ohjeen, jonka mukaan sähkön myyjät laskuttavat jatkossa katkaisusta veloittamansa maksun arvonlisäverottomana asiakkaalta, paitsi niissä tilanteissa, kun asiakas on tilannut katkaisun. Kytkentämaksu on sen sijaan arvonlisäverollinen.
-
NORDIWA 2021 joko Göteborgissa tai webinaarina
11.1.2021
Joka toinen vuosi järjestettävän konferenssin call for abstracts - kutsu luennoimaan esitelmäehdotusten viimeinen jättöpäivä on 28.1.2021.
-
Kansallisen vesihuoltouudistuksen visio ja toimenpideohjelma lausunnoille
7.12.2020
Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) pyytää lausuntoja Kansallisen vesihuoltouudistuksen ohjelmaluonnoksesta 8.2.2021 mennessä. Vesilaitosyhdistys (VVY) on välittänyt lausuntopyynnön kaikille jäsenlaitoksilleen ja yhteistoimintajäsenilleen ja kannustaa kaikkia lähettämään lausuntonsa tai kommenttinsa ministeriölle.
-
Työntekijöiden suojelua biologisten tekijöiden aiheuttamalta vaaralta tehostetaan - muutoksia työnantajan velvoitteisiin
7.12.2020
Valtioneuvosto on antanut 29.10.2020 asetuksen, jolla muutettiin työntekijöiden suojelesemiseksi biologisista tekijöistä aiheutuvilta vaaroilta annettua valtioneuvoston asetusta. Muutos täsmentää työnantajan velvollisuuksia. Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö antoi uuden asetuksen biologisten tekijöiden luokituksesta. Asetuksen luokittelu vaaraluokkiin vaikuttaa käytännössä työnantajan velvollisuuksiin. Luokittelu on otettava huomioon vaarojen selvittämisessä ja arvioinnissa, jonka perusteella työnantaja päättää toimenpiteistä altistumisen ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi.
-
Kansallinen lannoitevalmistelain kokonaisuudistus käynnissä
2.12.2020
Maa- ja metsätalousministeriö on asettanut hankkeen, jonka tarkoituksena on valmistella hallituksen esitys lannoitelaiksi. Hankkeen aikataulu on 5.10.2020-31.07.2022. Tavoitteena on saattaa lainsäädäntö voimaan 16.7.2022. Hankkeen tarkoituksena on valmistella EU-lainsäädännöstä ja kansallisista tarpeista johtuvat muutokset uuteen lannoitelakiin ja sen nojalla annettaviin asetuksiin.
-
Tallenne maa- ja metsätalousvaliokunnan julkisesta kuulemisesta kansalaisaloitteesta Vesi on meidän
25.11.2020
Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta järjesti kansalaisaloitteesta julkisen kuulemisen 20.11. Tilaisuudessa oli kuultavana myös VVY:n toimitusjohtaja Osmo Seppälä. Voit katsoa tallenteen eduskunnan verkkolähetyspalvelusta.
-
Julkinen kuuleminen kansalaisaloitteesta Vesi on meidän
19.11.2020
Huomenna klo 9.00 - 10.00 eduskunnassa kuullaan eri tahojen valmistellut puheenvuorot kansalaisaloitteesta. Kuultavina ovat mm. MMM, Kuntaliitto ja Vesilaitosyhdistys.
-
Vesihuoltopäivien webinaari - ilmoittaudu mukaan!
14.10.2020
Ylläpidä osaamistasi, myös poikkeuksellisina aikoina. Voit seurata vesihuoltopäivien esityksiä, vaikka kotisohvalta. Osallistuminen on helppoa, tarvitset vain tietokoneen tai matkapuhelimen.
-
Ympäristöllisiin lupamenettelyihin sujuvampaa asiointia yhteensovittamalla
31.8.2020
Ympäristöministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö tiedottavat: Useiden ympäristöön liittyvien lupien käsittely voi sujuvoitua, kun laki eräiden ympäristöllisten lupamenettelyjen yhteensovittamisesta tulee voimaan 1.9.2020.
-
Vesihuoltolaitosten johdon päivät webinaarina 16.-17.9.2020
18.8.2020
Teemoina vesihuoltouudistus, korona-ajan kokemukset ja opit vesihuoltolaitoksella, omaisuudenhallinta, vesihuoltolaitosten organisointi ja omistajuus sekä VVY:n asiantuntijoiden ajankohtaiskatsaukset.
-
Yhdyskuntajätevesidirektiivin uudistaminen etenee
3.8.2020
Yhdyskuntajätevesidirektiivin uudistamista koskeva Inception impact assessment julkaistiin heinäkuussa. Tarkoituksena on tiedottaa kansalaisille ja sidosryhmille komission suunnitelmista, jotta he voivat antaa palautetta suunnitellusta aloitteesta ja osallistua tehokkaasti tuleviin kuulemistoimiin.
-
Lietedirektiivi arvioidaan 2020-2021
3.8.2020
Lietedirektiivin arvioinnin tiekartta on julkaistu. Tiekarttaa voi kommentoida 25.8.saakka.
-
Selvitykset lainsäädännön toimivuudesta ja talouden valvonnasta julkaistiin
8.7.2020
Kevään aikana laadittiin kaksi selvitystä, joiden pohjalta on tarkoitus arvioida lainsäädännön muutostarpeita kansallisen vesihuoltouudistuksen yhteydessä.
-
Lausunto ravinteiden kierrätyksen hankkeiden tukeminen
25.6.2020
Rahoituksella voidaan tukea ja edistää kansallisesti toimivien ratkaisuiden kehittämistä ravinteiden kierrätykseen, joten pidämme tarpeellisena ja tärkeänä mahdollisuutta tukea ravinteiden kierrätyshankkeita valtionavustuksella.
-
Lausunto kaupunkivesihankkeiden tukeminen
25.6.2020
Rahoituksella voidaan tukea ja edistää tiedon ja ymmärryksen lisäämistä haitallisista aineista sekä löytää uusia toimivia keinoja haitta-ainekuormituksen vähentämiseksi, joten pidämme tarpeellisena ja tärkeänä mahdollisuutta tukea valtionavustuksella kaupunkien vesien hallintaa ja haitallisten aineiden vähentämistä koskevia hankkeita.
-
EU -asetus veden uudelleenkäytön vähimmäisvaatimuksista on julkaistu
10.6.2020
Asetus koskee yhdyskuntajäteveden uudelleenkäyttöä maatalouden kasteluvetenä.
-
Jätelaki lausunnoilla
19.5.2020
Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi jätelain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta. Tavoitteena on edistää kiertotaloutta: vähentää jätteen määrää, lisätä sen uudelleenkäyttöä sekä tehostaa materiaalien resurssitehokasta käyttöä ja kierrätystä.
-
Kuntalakiin tuli väliaikaisia muutoksia
4.5.2020
Kuntalakiin (410/2015) tuli muutoksia, joilla helpotetaan sähköisten kokousten pitämistä. Siihen lisättiin kaksi pykälää, jotka ovat voimassa väliaikaisesti.
-
Väliaikaisia poikkeuksia kokousten pitoa koskeviin säännöksiin ja sääntömääräyksiin
1.5.2020
Laki väliaikaisesta poikkeamisesta osakeyhtiölaista, asunto-osakeyhtiölaista, osuuskuntalaista, yhdistyslaista ja eräistä muista yhteisölaeista Covid-19 epidemian leviämisen rajoittamiseksi (laki 290/2020, HE 45/2020 vp) tuli voimaan 1.5.2020. Se on voimassa 30.9.2020 asti. Lakia sovelletaan sellaiseen kokoukseen, johon kutsu on toimitettu tämän lain mukaisena ja joka pidetään lain voimassaoloaikana.
-
Työehtosopimuksiin ja työlainsäädäntöön liittyviä ohjeita - päivitetty 30.3.2020
18.3.2020
Valmiuslaissa (1552/2011) säädetään viranomaisten toimivaltuuksista poikkeusolojen aikana. Lisäksi laissa säädetään viranomaisten varautumisesta poikkeusoloihin. Valtioneuvoston asetuksella voidaan säätää lain II osan säännösten soveltamisen aloittamisesta. Asetuksessa säädetään myös siitä, miltä osin lain mukaisia toimivaltuuksia voidaan soveltaa ja mikä on toimivaltuuksien alueellinen soveltamisala, jos niitä ei saateta sovellettaviksi koko valtakunnan alueella. Valmiuslaki koskee mm. julkis- ja yksityisoikeudellisia palvelussuhteita (13 luku) ja työvelvollisuutta (14 luku). On tärkeää huomata, että asetus voi merkitä poikkeamista järjestöjen ja muiden tahojen antamista ohjeista tai ohjeiden päivittämistä.
-
Vesistöjen ekologisen tilaluokituksen laadintaa selvitettiin
17.3.2020
Hankkeessa kartoitettiin eri toimijoiden roolit luokitteluprosessissa, sekä käytetyt tietokannat ja tausta-aineistot.
-
Muutoksia kevään 2020 koulutuksiin
17.3.2020
Kevään koulutuksia perutaan ja siirretään koronavirustilanteesta johtuen.
-
EU:n uusi kiertotaloussuunnitelma
17.3.2020
Yksi kiertotaloussuunnitelman käsittelemistä tärkeistä tuoteketjuista koskee ruokaa, vettä ja ravinteita. Komissio tulee kehittämään integroidun ravinteidenhallintasuunnitelman, jolla varmistetaan ravinteiden kestävämpi käyttö ja edistetään kierrätysravinteiden markkinoita. Komissio harkitsee yhdyskuntajätevesidirektiivin ja lietedirektiivin uudistamista.
-
VVY:n vuosikokous on 16.4. Vantaalla
3.3.2020
Osakeyhtiömuotoisten ja osuuskuntamuotoisten jäsenten toimitusjohtajat eivät tarvitse valtakirjaa. Sen sijaan muut tarvitsevat valtakirjan.
-
Vuosi 2019 vesihuoltoalalla
25.2.2020
Katsaus päättyneen vuoden tapahtumiin vesihuoltoalalla. Kirjoitusta voivat jäsenlaitokset hyödyntää soveltuvin osin omissa vuosiraporteissaan.
-
Selvitys ja ehdotus lietteitä koskevan lainsäädännön muuttamiseksi Ruotsissa
4.2.2020
Ruotsin hallituksen tilaama selvitys lietteen maaperäkäytön rajoittamiseksi ja fosforin talteenottovaatimusten asettamiseksi valmistui tammikuussa 2020.
-
Finnpulp -päätös puhuttaa
21.1.2020
Korkeimman hallinto-oikeuden Finnpulp Oy:n ympäristölupahakemuksen hylkäämistä on käsitelty useissa viimeaikaisissa kirjoituksissa. Näissä analyyseissa pureudutaan päätöksen oikeudelliseen taustaan ja tehdään johtopäätöksiä mm. ympäristölupia koskevan lainsäädännön muutostarpeista ja tarpeesta kehittää vesiin kohdistuvien toimintojen yhteisvaikutusten hallintaa.
-
Suomen merenhoitosuunnitelman toisen osan tarkistaminen
21.1.2020
Merenhoitosuunnitelman toisen osan eli seurantaohjelman kuuleminen on käynnissä 20.1.-20.3.2020.
-
Vuoden alusta voimaantulleita muutoksia ministeriöiden hallinnonaloilla
7.1.2020
Ministeriöt julkaisivat vuodenvaihteen tienoilla tiedotteita 2020 alussa voimaantulleista lakimuutoksista ja muista muutoksista. Tiedotteet ovat luettavissa ministeriöiden verkkosivulta. Ne löytyvät myös valtioneuvoston tiedotteista, linkistä https://valtioneuvosto.fi/ajankohtaista/tiedotteet .
-
Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Finnpulp Oy:n lupahakemuksen
20.12.2019
Päätös noudatteli Weser-tuomiota. Ympäristölupaa ei saa myöntää, jos yksikin veden tilaa kuvaava laatutekijä heikentyy.
-
Uusi laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa
20.12.2019
Uusi laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) tulee voimaan 1.1.2020. Uudella lailla korvataan hallintolainkäyttölaki (586/1996).
-
Uuden juomavesidirektiivin sisällöstä saatiin sopimus Suomen puheenjohtajakaudella
20.12.2019
-
Vesipuitedirektiivi arvioitiin pääosin toimivaksi, mutta sen toimeenpanoa tulisi vauhdittaa.
17.12.2019
Vesipuitedirektiin ja sen tytärdirektiivin fitness check -tulokset ja johtopäätökset julkaistiin.
-
Yhdyskuntajätevesidirektiivin arviointi julkaistiin
17.12.2019
On todennäköistä, että direktiivi tullaan uudistamaan.
-
Tilauskoulutukset
16.12.2019
Onko työporukassanne useampia, joiden tulisi suorittaa/päivittää vesityökortti tai työturvallisuuskortti? Tai kaipaatteko koulutusta vesihuoltolaitoksen hallinnosta ja lainsäädännöstä tai asiakaspalvelusta? Kerro koulutustarpeestanne, niin räätälöimme juuri teidän organisaationne tarpeisiin sopivan koulutuksen.
-
Kilpailulain muutos kirjanpidon eriyttämisestä
26.11.2019
Kilpailulaissa edellytetään, että kilpailutilanteessa markkinoilla tapahtuva taloudellinen toiminta eriytetään kunnan, kuntayhtymän, valtion tai niiden määräysvaltaan kuuluvan yksikön kirjanpidossa 1.1.2020 alkaen.
-
Tiedottaminen hinnanmuutoksista postilakon aikana tai sen päätyttyä
24.11.2019
Postilakko ja sen seuraukset ovat vesihuoltolaitosten vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella. Sen aikana ja jälkeen on silti syytä lisätä tiedottamista, jotta tiedon perillemeno voidaan varmistaa. Ilmoitus hinnanmuutoksista tulee lähettää asiakkaille lakosta huolimatta.
-
Suosituksia pohjavedenoton velvoitetarkkailun kehittämiseen
11.11.2019
Suomen ympäristökeskuksen toteuttaman hankkeen raportissa todetaan, että pohjaveden tarkkailusuunnitelmien laatua pitäisi parantaa ja tarkkailua yhtenäistää alueiden erityispiirteiden mahdollistamissa rajoissa. Lisäksi tarkkailutuloksia pitäisi pystyä hyödyntämään nykyistä tehokkaammin.
-
Vesihuoltolaitosten lainsäädäntöpäivä 3.12.2019 Helsingissä.
6.11.2019
Nyt myös etäosallistumisen mahdollisuus. Ilmoittaudu 27.11. mennessä.
-
STRUBIAS -raportti julkaistu
21.10.2019
STRUBIAS- raportissa on tarkasteltu ja ehdotetaan EU -lannoiteasetukseen kriteereitä jätevedestä ja puhdistamolietetuhkasta talteenotetuille lannoitevalmisteille.
-
Juomavesidirektiivi lausunto/Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta
10.9.2019
Asiantuntijalausunto valtioneuvoston kirjelmästä eduskunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi ihmisten käyttöön tarkoitetun veden laadusta (juomavesidirektiivi) (U 13/2018 vp). Tutustu VVY:n lausuntoon.
-
Lausunto määräysluonnoksesta 71/2019 M/Liikenne- ja viestintävirasto
10.9.2019
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on pyytänyt lausuntoa määräysluonnoksesta verkkotie-tojen ja verkon rakentamissuunnitelmien toimittamisesta (71/2019 M) sekä sen perustelut ja soveltaminen (MPS 71) -muistiosta ja muistiossa esitetystä määräyksen vaikutusarviosta. Tutustu VVY:n antamaan lausuntoon.
-
VesiPOKE-hanke/Ympäristöministeriö
10.9.2019
Lausunto Vesienhoidon ympäristötavoitteista poikkeaminen: Perusteet ja menettely -hankkeen loppuraportista. Tutustu VVY:n antamaan lausuntoon.
-
LupaMuutos -hanke/Ympäristöministeriö
10.9.2019
Lausunto vesienhoidon ympäristötavoitteiden toteutuminen: ympäristöllisten lupien muutettavuutta koskevan lainsäädännön kehittäminen ja sen valtiosääntöoikeudelliset perusteet -hankkeen loppuraportista. Tutustu VVY:n antamaan lausuntoon.
-
Tilauskoulutukset
12.8.2019
Onko työporukassanne useampia, joiden tulisi suorittaa/päivittää vesityökortti tai työturvallisuuskortti? Tai kaipaatteko koulutusta vesihuoltolaitoksen hallinnosta ja lainsäädännöstä tai asiakaspalvelusta? Kerro koulutustarpeestanne, niin räätälöimme juuri teidän organisaationne tarpeisiin sopivan koulutuksen.
-
Muutoksia summaaristen asioiden vireillepanoon ja oikeuspaikkoihin
7.8.2019
Summaariset riita- ja velkomisasiat ovat sellaisia asioita, jotka ratkaistaan kirjallisessa menettelyssä ja voidaan panna vireille käräjäoikeudessa tavanomaista suppeammalla haastehakemuksella. Niitä ovat esim. riidattomat vesi- ja jätevesimaksusaamiset.
-
Huoltovarmuuden tavoitteissa painopistettä suunnattiin kriittisen infrastruktuurin toimintakyvyn varmistamiseen
7.8.2019
Hallituksen joulukuussa 2018 hyväksymässä huoltovarmuuden tavoitepäätöksessä korostetaan yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen kannalta välttämättömien perusrakenteiden ja palvelujen turvaamista materiaalisen varautumisen lisäksi. Lisää huomiota laitetaan erityisesti energiansaantiin, digitaalisuuteen, logistiikkaan ja kyberturvallisuuteen, mutta myös vesihuolto kuuluu tähän kriittiseen infrastruktuuriin.
-
EU:n uusi lannoiteasetus julkaistu
5.7.2019
Uusi EU:n lannoiteasetus on julkaistu 25. kesäkuuta ja se astuu voimaan 15.7.2019. Asetusta tulee noudattaa 16.7.2022 alkaen joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.
-
Selvitys: Vesihuollon häiriöihin varautumista parannettava
24.6.2019
Vesihuollon häiriötilanteita vesihuolto- ja terveydensuojelulainsäädännön näkökulmista tarkastelleessa selvityksessä ehdotetaan vesihuollon riskien vähentämiseksi tarkennuksia vesihuollon lainsäädäntöön, valvontaan ja käytäntöihin. Erityisen tärkeää olisi täsmentää vesihuollon häiriötilannesuunnittelun vaatimuksia.
-
Lupamuutos- ja VesiPOKE -hankkeiden loppuraportit lausunnoilla
5.6.2019
Lupamuutos-hankkeessa todettiin, että EU:n vesienhoidon ympäristötavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että vesilain ja ympäristönsuojelulain mukaisia lupia voidaan muuttaa. VesiPOKE-hankkeen mukaan vesien tilatavoitteet ja niistä poikkeaminen tulisi nostaa ympäristönsuojelulain ja vesilain lupajärjestelmissä nykyistä keskeisempään rooliin.
-
Vesihuoltolaitoksien lainsäädäntöpäivä 4.6.2019 Tampereella
22.5.2019
Päivän aikana käydään läpi vesihuoltolakia ja kuullaan katsaus vesihuoltolaitoksiin vaikuttavista muista lainsäädännön ohjeistuksista ja suosituksista. Koulutus sopii hyvin myös perehdytykseksi vesihuoltolakiin. Tutustu koulutuksen ohjelmaan. Ilmoittaudu pian s-postilla koulutus@vvy.fi
-
Uusi ohje liittymismaksujen arvonlisäverotuksesta
7.5.2019
Verohallinto antoi 30.4.2019 uuden ohjeen liittymismaksujen arvonlisäverosta. Se korvaa 19.2.2004 annetun ohjeen. Ohje on Syventävissä vero-ohjeissa Verohallinnon sivustolla osoitteessa vero.fi.
-
Vesivaroja ja terveyttä koskevat kansalliset tavoitteet
12.4.2019
-
Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta tuli voimaan 1.4.2019
1.4.2019
Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019) ja tuli voimaan 1.4.2019 (HE 60/2018 vp). Laki sisältää saavutettavuusdirektiivistä tulevat vaatimukset ja esittää käytännönläheisesti, mitä digitaalisten palvelujen tarjoamiselta edellytetään jatkossa. Lisäksi lakiin sisältyy myös digitaalisia viranomaispalveluita koskevia säännöksiä.
-
EU:n strateginen lähestymistapa ympäristössä oleviin lääkeaineisiin linjaa lääkekuormitusta vähentäviä toimenpiteitä
13.3.2019
Prioriteettiainedirektiivin edellyttää, että Euroopan komissio ehdottaa strategista lähestymistapaa lääkkeistä aiheutuvaa veden pilaantumista varten. Tämä strateginen lähestymistapa julkaistiin 11.3.2019. Strategiassa todetaan, että on riittävästi todisteita siitä, että olisi ryhdyttävä toimiin ympäristössä olevien lääkeaineiden aiheuttaman riskin lieventämiseksi.
-
Uusi valvontatutkimusohjelmamalli vesilaitoksille
12.3.2019
Valvira on julkaissut uuden valvontatutkimusohjelmamallin talousvettä toimittaville laitoksille.
-
Vesihuoltolaitosten verkkopalveluiden saavutettavuus
28.2.2019
Saavutettavuus tarkoittaa helpommin käytettäviä verkkopalveluita. Verkkopalveluiden suunnittelussa ja toteuttamisessa on tärkeää huomioida eri käyttäjäryhmien tarpeet. Saavutettavuusdirektiivi.fi on sivusto, josta löytyy toimintaohjeita.
-
Säteilylainsäädännön uudistus edellyttää pohjavesilaitosten työntekijöiden säteilysuojelun tehostamista
23.1.2019
Uusi säteilylainsäädäntö astui voimaan joulukuussa 2018. Se perustuu Euroopan Neuvoston säteilysuojelun perusnormidirektiiviin 2013/59/Euratom. Uusi säteilylaki ei vaikuta mitenkään talousveden radioaktiivisuuden laatuvaatimuksiin eikä sen laadun valvontaan. Muutokset liittyvät vesilaitosten työntekijöiden säteilysuojelun tehostamiseen.
-
Ympäristönsuojelulain sujuvoittamisen kolmannessa vaiheessa käyttöön ilmoitusmenettely
22.1.2019
Uusi, ympäristölupamenettelyä osittain korvaava kevyempi ja yksinkertaisempi ilmoitusmenettely astuu voimaan helmikuun alussa.
-
Osallistu webinaariin
7.1.2019
24.1. klo 9.30-10.30 Vesihuoltolain edellyttämät muutokset - onko ne toteutettu? 4.2. klo 13-14 Milloin veden toimituksen voi keskeyttää? Ilmoittaudu pian, sillä paikkoja on rajoitetusti.
-
Vesihuoltolaitosten alueellisten perusmaksujen määritysperusteet
11.12.2018
VVY:n monistesarjan julkaisussa esitetään näkökulmia ja pääosin paikkatiedon hyödyntämiseen perustuvia menetelmiä veden ja jäteveden alueellisten perusmaksujen määrittämiseen. Voit ladata julkaisun maksutta VVY:n kotisivuilta.
-
Kotitalousvähennys vesihuoltolaitoksen tekemistä töistä
11.12.2018
Kotitalousvähennys on ollut viime aikoina esillä tiedotusvälineissä. Kotitalousvähennykseen vaikuttaa moni työn suorittajasta, tilaajasta, työsuorituksesta ja kohteesta riippuva asia. Näin ollen on aina syytä selvittää verottajalta ennen työn tilaamista, voiko työstä saada kotitalousvähennyksen ja mitä se edellyttää.
-
Vesihuoltolaitosten lainsäädäntöpäivä 29.11. Helsingissä.
19.11.2018
Tervetuloa perehtymään uusimpiin lainsäädännön muutoksiin, ohjeistuksiin ja suosituksiin. Ilmoittaudu 21.11. mennessä.
-
Juomavesidirektiivin uudistaminen etenee
14.11.2018
Euroopan parlamentti antoi täysistuntoäänestyksessä 23.10.2018 tukensa juomavesidirektiivin uudistamiselle.
-
Lausunto valtion vuoden 2019 talousarvioesityksestä (HE 123/2018 vp)/Maa- ja metsätalousvaliokunta
12.11.2018
Valtion osarahoituksella, ns. porkkanarahalla, saataisiin alueellisia vesihuoltohankkeita käyntiin. Alueellisilla vesihuoltohankkeilla – yhdysvesijohdot, siirtoviemärit, alueelliset jätevedenpuhdistamot ja vedenhankintajärjestelyt – edistettäisiin yhteistyötä, palvelutasoa ja järkevän ja tehokkaan laitosrakenteen muodostumista.
-
Vesilaitosyhdistyksen kommentit luonnokseen kiertotalouden tavoitteet ja toimenpiteet/Sitra
12.11.2018
Vesilaitosyhdistyksen mielestä toimenpide-ehdotuksessa ”Käyttökelpoisten aineiden ja materiaalien talteenottovelvoite jätevirroista ja kierrätysmateriaalien laadunvalvontajärjestelmä” on useita virheellisiä seikkoja, eikä toimenpide-ehdotus ole kannatettava.
-
Lausunto valtion vuoden 2019 talousarvioesityksestä (HE 123/2018 vp)/Eduskunnan maatalousjaosto
12.11.2018
Valtion osittainen tukirahoitus alueellisille vesihuoltohankkeille on edelleen tarpeen niiden toteutumisen varmistamiseksi. Hankekohtaisen rahoituksen lisäksi vesihuoltoalan hyvän tason ja kehitysedellytysten turvaaminen edellyttää myös valtion rahoitusta mm. vesihuoltoalan rakennemuutoksen edellyttämiin jatkotoimenpiteisiin, tiedonhallinnan ja digitalisaation kehittämiseen, alan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan vahvistamiseen sekä alan osaamisresurssien vahvistamiseen.
-
Kansallinen tulorekisteri otetaan käyttöön 1.1.2019
24.10.2018
-
Konsultaatio vesipuitedirektiivin ja tulvadirektiivin toimivuudesta on käynnissä
22.10.2018
Fitness check eli toimivuustarkastelu koskee sekä vesipuitedirektiiviä että siihen liittyviä ns. tytärdirektiivejä eli pohjavesidirektiiviä ja laatunormidirektiiviä. Lisäksi tarkastellaan myös tulvadirektiiviä. Julkinen kuuleminen on avoinna 4.3.2019 saakka.
-
VVY:n Hallinto- ja talousryhmä
8.10.2018
VVY:n hallituksen ja toimiston apuna on neljä hallituksen nimeämää asiantuntijaryhmää eli vesilaitosryhmä, viemärilaitosryhmä, hallinto- ja talousryhmä sekä koulutustyöryhmä.
-
Pohjavedelle esitetään uusia ympäristönlaatunormeja
5.9.2018
Suomen ympäristökeskus esittää tuoreessa selvityksessä pohjaveden ympäristönlaatunormien asettamista räjähdysaineille TNT, RDX ja HMX sekä PFAS-yhdisteille, jotka ovat mahdollisesti haitallisia terveydelle.
-
Pohjoismaisten sisaryhdistysten juristien tapaaminen
28.8.2018
-
Tiivistelmä EU:n tietosuoja-asetuksen soveltamisesta vesihuoltolaitoksilla
14.8.2018
VVY:n jäsenlaitoksille tekemä diasarja havainnollistaa EU:n tietosuoja-asetusta. Vesihuoltolaitokset joutuvat ottamaan sen huomioon aina, kun käsittelevät henkilötietoja.
-
Talousvesiasetuksen päivitetty soveltamisohje on julkaistu
21.5.2018
Valviran julkaisemassa päivitetyssä talousvesiasetuksen soveltamiohjeessa on otettu huomioon talousvesiasetukseen lokakuussa 2017 tulleet muutokset.
-
Valtakunnallinen kuluttajaneuvonta
16.5.2018
Valtakunnallinen kuluttajaneuvonta on tarkoitettu myös vesihuoltolaitosten kuluttaja-asiakkaille. Tavoitat kuluttajaneuvojan nopeimmin puhelimitse soittamalla numeroon 029 553 6901 (arkisin 9–15).
-
Vesihuoltolaitosten on ilmoitettava jatkossa kaikista vesihuollon merkittävistä häiriöistä ELY-keskukselle
12.5.2018
Vesihuoltolakiin EU:n verkko- ja tietoturvadirektiivin (NIS-direktiivi) täytäntöönpanon vuoksi tehdyt lakimuutokset tulivat voimaan 9.5.2018. Verkko- ja tietoturvadirektiivin tavoitteena on edistää yhteiskunnan toiminnan kannalta keskeisten palveluntarjoajien tietoturvallisuuteen liittyvää riskienhallintaa ja raportointia häiriötilanteista. Vesihuoltolakiin tehdyissä muutoksissa suurimmat vesihuoltolaitokset määriteltiin keskeisiksi palveluntarjoajiksi ja niiden pitää jatkossa ilmoittaa kaikista merkittävistä vesihuollon häiriöistä ELY-keskukselle. Tietoturvallisuuden riskienhallinta sisältyy vesihuoltolain 15 a §:n velvoitteeseen vesihuoltopalveluiden turvaamisesta häiriötilanteissa.
-
Tietosuojan askelmerkit jäsenlaitoksille
2.5.2018
VVY:n lakiasiain päällikkö Anneli Tiainen kertoo kirjoituksessaan Tietosuojan askelmerkit -hankkeesta.
-
Talousvettä toimittavan laitoksen riskinarvioinnin hyväksymisestä ohje
1.3.2018
Valvira on julkaissut kunnan terveydensuojeluviranomaisille ohjeen talousveden laadunvalvonnan perusteena olevan riskinarvioinnin hyväksymisestä.
-
Vielä ennätät vaikuttaa ympäristöalan ammattitutkinnon perusteisiin
28.2.2018
Jos olet kiinnostunut vaikuttamaan ympäristöalan ammattitutkinnon perusteisiin, huomioisimme mielellämme mielipiteesi laatiessamme Vesilaitosyhdistyksen lausuntoa. Kommentit tarvitaan viimeistään 6.3.2018.
-
Euroopan komissio ehdottaa uudistusta juomavesidirektiiviin
5.2.2018
Komission helmikuun alussa julkaiseman juomavesidirektiivin (98/83/EC) uudistusehdotuksen tavoitteena on parantaa juomaveden laatua ja taata vedenkäyttäjille enemmän tietoa ja parempi juomaveden saatavuus. Ehdotus ottaa huomioon juomavesidirektiivin REFIT-arvioinnin tulokset, eurooppalaisen kansalaisaloitteen ”Right2Water” sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteet.
-
Henkilötietojen suoja kuntoon
31.1.2018
Tietosuoja-asetus (GDPR) tuli EU:ssa voimaan toukokuussa 2016. Kahden vuoden siirtymä-aika päättyy 25.5.2018. Siihen mennessä mm. yritysten, kuntien ja vesihuoltolaitosten henkilötietojen käsittelyn tulisi vastata tietoasetuksen vaatimuksia. Jos et ole vielä selvittänyt, mitä ne tarkoittavat, pääset alkuun muutamalla toimenpiteellä.
-
Vesihuoltoon liittyvää lainsäädäntöä
13.12.2017
-
Maantielain muutos/LVM
16.11.2017
-
Kokonaishoitopalvelua koskevat verosäännökset/Eduskunta
15.11.2017
HE 155/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 19 a ja 27 c §:n sekä arvonlisäverolain 15 ja 29 §:n muuttamisesta.
-
Euroopan komission tiekartta yhdyskuntajätevesidirektiivin arvioinnista
14.11.2017
Arvioinnin kriteereinä ovat: vaikuttavuus, tehokkuus, johdonmukaisuus, relevanssi ja EU-lisäarvoa. Arvio tuottaa taustamateriaalia, jonka pohjalta komissio tarkastelee jatkotoimenpiteiden tarvetta.
-
Lisätietoa EU:n tietosuoja-asetuksen soveltamisesta
7.11.2017
EU:n yleinen tietosuoja-asetus koskee kaikkia yhteisöjä, joilla on henkilörekistereitä tai jotka käsittelevät henkilötietoja, kuten kuntia ja vesihuoltolaitoksia.
-
Vesipuitedirektiivin ja tulvadirektiivin fitness check
6.11.2017
Euroopan komissio on julkaissut tiekartan vesipuitedirektiivin ja tulvadirektiivin toimivuustarkastelusta (fitness check).
-
Vesihuoltolaitoksen hallinto ja talous
16.10.2017
-
Asetuksen muutos velvoittaa parantamaan talousveden riskienhallintaa
16.10.2017
-
Ympäristönsuojelulain muutos ilmoitusmenettely/YM
13.10.2017
Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta.
-
Kokonaishoitopalvelua koskevat verosäännökset/VM
13.10.2017
Hallituksen esityksen luonnos laiksi elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 19 a ja 27 c §:n sekä arvonlisäverolain 15 ja 29 §:n muuttamisesta. Ehdotetut säännökset koskevat elinkaarihankkeiden tulojen ja menojen jaksottamista sekä arvonlisäveron suorittamisvelvollisuuden syntymisajankohtaa.
-
Henkilötietojen käsittelystä
11.10.2017
Henkilötietojen käsittelyn tulee täyttää EU:n tietosuoja-asetuksen vaatimukset 25.5.2018 mennessä.
-
Valtion vuoden 2018 talousarvioesitys/Eduskunta
2.10.2017
Lausunto valtion vuoden 2018 talousarvioesityksestä (HE 106/2017 vp).
-
Kansallinen CBRNE-strategia/SM
22.9.2017
Lausunto luonnoksesta kansalliseksi CBRNE-strategiaksi.
-
Luonnos ympäristöministeriön asetukseksi kiinteistöjen vesi- ja viemärilaitteistosta/YM
30.6.2017
Lausunto luonnoksesta ympäristöministeriön asetukseksi kiinteistöjen vesi- ja viemärilaitteistosta
-
Naapuruusoikeudellinen luvantarveperuste/YM
7.6.2017
Lausunto selvityksistä naapuruusoikeudellisen luvantarveperusteen soveltamisesta ympäristölupamenettelyssä sekä ampumaratojen luvanvaraisuuden keventämismahdollisuuksista.
-
EU:n tietosuoja-asetuksen täytäntöönpanosta
28.4.2017
EU:n yleinen tietosuoja-asetus hyväksyttiin huhtikuussa 2016 (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus 2016/679). Asetusta sovelletaan siirtymäajan jälkeen 25.5.2018 alkaen. Se koskee kaikkia yhteisöjä, joilla on henkilörekistereitä tai jotka käsittelevät henkilötietoja, ei siis pelkästään yrityksiä. Se koskee myös vesihuoltolaitoksia.
-
Hajajätevesi sääntelyn lievennykset voimassa
26.4.2017
Kuntaliitto tiedottaa, että muuttuneet säädökset aiheuttavat jälleen muutoksia kunnan ympäristönsuojelu-, rakennusvalvonta- ja jätehuoltoviranomaisen toimintaan sekä kunnan vesihuollon kehittämiseen.
-
VnP 366/1994:n kumoamista/YM
4.4.2017
Lausunto luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi juomaveden valmistamiseen tarkoitetun pintaveden laatuvaatimuksista ja tarkkailusta annetun valtioneuvoston päätöksen kumoamisesta
-
Kansallisen vaarallisia kemikaaleja koskeva ohjelma/YM
30.3.2017
-
Haja-asutuksen jätevesien sääntely
25.1.2017
Haja-asutuksen jätevesiä käsittelyä koskevaa sääntelyä lievennettiin. Lakimuutoksen mukaan kiinteistöjen jätevesijärjestelmä tulee kunnostaa tiettyjen remonttien yhteydessä. Määräaikaan on sidottu ainoastaan vesistön läheisyydessä tai pohjavesialueella olevan kiinteistön jätevesijärjestelmän kunnostus.
-
Opas valmistautumisesta EU:n tietosuoja-asetukseen
25.1.2017
Tietosuojavaltuutetun toimisto julkaisi 24.1.2017 oppaan valmistautumisesta EU:n tietosuoja-asetuksen täytäntöönpanoon. Asetus koskee kaikkia henkilörekisterinpitäjiä, kuten vesihuoltolaitoksia.
-
Uudet hankintalait tulivat voimaan 1.1.2017
25.1.2017
Uusia hankintalakeja sovelletaan hankintoihin, jotka on aloitettu 1.1.2017 jälkeen. Aloittaminen lasketaan yleensä hankinnan ilmoittamishetkestä (kts. tiedote 30.12.2016, hankinnat.fi).
-
Hankintalainsäädäntöä uudistettiin
12.1.2017
Uudet julkisia hankintoja koskevat lait tulivat voimaan 1.1.2017. Uudet lait perustuvat EU:n direktiiveihin ja hallituksen esitykseen hankintamenettelyä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 108/2016).
-
Verkkoinfrastruktuurin yhteisrakentamisesta ja –käytöstä sekä tietoyhteiskuntakaaren muuttamisesta/Eduskunta
3.3.2016
HE 116/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi verkkoinfrastruktuurin yhteisrakentami-sesta ja –käytöstä sekä tietoyhteiskuntakaaren muuttamisesta.
-
Paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) - Yhdyskuntien jätevedenpuhdistamot
1.1.2015
Selvityksen tarkoituksena oli määritellä paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) yhdyskuntien jätevedenpuhdistamoille. BAT-raportin on tarkoitus toimia ympäristöluvan hakijoiden ja lupakäsittelijöiden käsikirjana.
-
Rakentamis- ja ympäristöasioissa tarvitaan valituslupa
29.12.2017
Korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO) valitettaessa vaaditaan valituslupa melkein kaikissa rakenta-mis- ja ympäristöasioissa 1.1.2018 alkaen.