Avainsana: jätevesi
-
Maatalouden ravinnekuormitus ei ole merkittävästi vähentynyt viimeisten 30 vuoden aikana
9.9.2024
Valtiontalouden tarkastusvirasto kertoo tiedotteessaan, että mittavasta rahoituksesta huolimatta vesistöjen ja merialueiden hyvää tilaa ei ole rehevöitymisen osalta saavutettu. Myöskään maatalouden ravinnekuormitus ei ole merkittävästi vähentynyt viimeisten 30 vuoden aikana.
-
Maksuttomia webinaaripaikkoja opiskelijoille syksyllä 2024
3.9.2024
Tarjoamme tutkintoon tähtäävässä koulutuksessa oleville päätoimisille opiskelijoille mahdollisuuden osallistua syksyn teemawebinaareihimme maksutta.
-
Vesihuoltolaitosten johdon päivät 11.-12.9.2024 Lahdessa
20.6.2024
Vesihuoltolaitosten johdon vuosittainen kokoontuminen ajankohtaisten asioiden parissa. Teemoina vesihuoltolain uudistaminen, tekoäly ja kyberturvallisuus, vesihuollon toimintaympäristöanalyysin työstäminen sekä muut ajankohtaiset asiat. Keskiviikon 11.9. iltaohjelmana Päijänne-risteily.
-
Perustiedot ja ohjeet siirtoasiakirjan laatimisesta ja käytöstä selkeästi yhdessä osoitteessa
30.5.2024
Ympäristöministeriö on julkaissut uuden verkkosivukokonaisuuden siirtoasiakirjoista osoitteessa www.ymparisto.fi/siirtoasiakirja.
-
Vesihuoltoalan ammatillisen koulutuksen tarveselvitys - osaamisen ja työvoiman turvaaminen
23.4.2024
Selvityksessä kartoitettiin vesihuoltoalan nykyisiä ja tulevia työvoimatarpeita, alan yleisiä ammatillisia koulutuspolkuja, ja vastaavuutta alan tarpeisiin, oppilaitosten ja vesihuoltoalan välistä yhteistyötä, täydennyskoulutustarpeita sekä alan vetovoimaa.
-
Yhdyskuntajätevesidirektiivin uudistamisen prosessin eteneminen
12.3.2024
Yhdyskuntajätevesidirektiivin uudistamisen prosessi lähenee loppuaan. Kolmikantaneuvotteluissa päästiin alkuvuonna poliittiseen sopuun, minkä jälkeen teknisten yksityiskohtien hiominen jatkui. 1.3. neuvoston pysyvien edustustojen taso ja 11.3. parlamentin ympäristövaliokunta käsitteli ja hyväksyi kokouksessaan luonnoksen direktiivin lopullisesta sisällöstä. Ennen prosessin loppua ja direktiivin viimeistelyä, menee asia vielä niin neuvoston kuin parlamentin puolella viralliseen hyväksyntään ja prosessin oletetaan olevan lopullisesti valmis uuden parlamentin kaudella lokakuussa 2024. Direktiivin kompromissin luonnoksen tekstiä tarkastellessa on hyvä tunnistaa, että se ei ole vielä lopullinen ja tekstin sisältö voi vielä muuttua joltain osin.
-
Jätevedenpuhdistamon käyttö ja kehittäminen -päivät 13.-14.3.2024 Turussa
5.2.2024
Jätevedenpuhdistamon toimintaan ja sen kehittämiseen liittyvät päivät, jotka ovat suunnattu jätevedenpuhdistamolla työskenteleville käyttöpäälliköille, puhdistamonhoitajille ja asiantuntijoille. Päivien ohjelmassa mm. yhdyskuntajätevesidirektiivi ja vaikutukset jätevedenpuhdistamoille, haitta-aineiden poisto, esimerkkejä prosessien kehittämisestä sekä tutustuminen Turun seudun puhdistamon toimintaan ja vierailu Kakolanmäen jätevedenpuhdistamolla.
-
Yhdyskuntajätevesidirektiivin kolmikantaneuvotteluissa päästiin pääkohdista yhteisymmärrykseen
29.1.2024
Euroopan parlamentti julkaisi maanantain neuvotteluiden lopputuloksesta tiedotteen, jossa avataan pääkohtia neuvotteluiden tuloksesta. Yhteisymmärrys pääkohdista tarkoittaa sitä, että lopullisen direktiivin valmistuminen lähenee. Yksityiskohtia lopullisesta direktiivistä ei kuitenkaan vielä julkaistu.
-
Tervetuloa vesihuoltoalalle -verkkokurssi kaikkien opiskeltavissa maksuttomasti
3.1.2024
Tervetuloa vesihuoltoalalle -verkkokurssi on kattava ja laadukas yleisperehdytys vesihuoltoalaan. Ilmoittaudu tapahtumakalenterissa ja saat ohjeet kurssille kirjautumiseen.
-
Pyttyyn heitetty roska ei katoa
7.12.2023
HSY kertoo tiedotteessaan, että HSY:n jätevedenpuhdistamoille päätyi viime vuonna jätevesien mukana noin 800 tonnia roskaa, mikä ei sinne kuulu. Isommat roskat jäävät kiinni puhdistuksen alkuvaiheessa olevaan siivilään eli välppään. Roskien joukosta on vuosien saatossa löytynyt myös leluja, kännyköitä ja tekohampaita.
-
Jätevesipäivä 2.11.2023
27.9.2023
Ajankohtaisia jätevesilainsäädäntöön, jätevesien seurantaan ja tutkimukseen sekä poikkeaviin jätevesiin liittyviä aiheita sisältävä teemawebinaari.
-
World Toilet Day 19.11.2023
21.9.2023
Maailman vessapäivää 2023 juhlistetaan samalla teemalla kuin maaliskuussa vietettyä maailman vesipäivää eli "accelerating change". Kannustamme laitoksia juhlistamaan marraskuussa vessapäivää esim. kertomalla alueensa jätevesien puhdistuksesta ja siitä mitä saa – ei saa laittaa viemäriin eli ns. pyttyetiketti.
-
Pohjoismainen jätevesikonferenssi kiinnosti laajasti
12.9.2023
Göteborgissa Ruotsissa järjestettiin syyskuun alkupäivinä yli 400 osallistujaa kerännyt 18. pohjoismainen jätevesikonferenssi.
-
Vesiensuojelun tehostamisohjelman viemäriylivuotoseminaari
30.8.2023
Vesiensuojelun tehostamisohjelman kaupunkivesiteemasta rahoitettujen viemäriylivuotoaiheisten hankkeiden yhteinen loppuseminaari pidetään torstaina 28.9.2023 klo 8.45–15.30.
-
Maksuttomia webinaaripaikkoja opiskelijoille syksyllä 2023
28.8.2023
Tarjoamme tutkintoon tähtäävässä koulutuksessa oleville päätoimisille opiskelijoille mahdollisuuden osallistua syksyn teemawebinaareihimme maksutta. Tutustu webinaaritarjontaan ja ilmoittaudu koulutuskalenterissamme.
-
YM tiedottaa Yhdyskuntien jätevesien ravinteiden talteenoton teknillistaloudellisesta menetelmäselvityksestä
12.5.2023
Tiedotteessa kerrotaan, että ympäristöministeriön tilaaman selvityksen mukaan ravinteiden talteenottomenetelmät ovat kehittyneet nopeasti viime vuosina. Ravinteiden kiertotalouden skaalaaminen suurempaan kokoluokkaan vaatii kuitenkin merkittäviä investointeja ja toimintaedellytysten parantamista.
-
Uusi jätevesidirektiivi tulee – olemmeko valmiita
27.3.2023
"Monen jätevedenpuhdistuksen parissa työskentelevän odotus palkittiin 26.10.2022…tai pelko toteutui, kun EU:n komissio julkaisi ensimmäisen luonnoksen uudesta yhdyskuntajätevesidirektiivistä. Luonnosta luettiin – kuten montaa aiempaakin EU:sta tullutta paperia – pelonsekaisin tuntein, koska siinä olevat asiat vaikuttavat tulevaisuudessa meidän kaikkien elämään tavalla tai toisella." kirjoittavat blogitekstissä Marina Graan, tuotantoyksikön päällikkö, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä ja Pekka Paavola, käyttöinsinööri, Kemin Energia ja Vesi Oy.
-
Suuri valiokunta on käsitellyt valtioneuvoston kannan yhdyskuntajätevesidirektiivin luonnokseen
1.3.2023
Valtioneuvoston suhtautuu kannassaan lähtökohtaisesti myönteisesti komission ehdotukseen. Samalla valtioneuvosto toteaa pitävänsä tärkeänä, että direktiivin täytäntöönpanemiseksi tehtävät toimenpiteet ovat toteuttamiskelpoisia. Valtioneuvosto toteaa lisäksi suhtautuvansa varauksella yhdyskuntajätevesien typen poiston vaatimusten muutokseen, jossa valuma-alueella tapahtuvaa typen pidättymistä vesistössä eikä typen biologisen poistoprosessin lämpötilasidonnaisuutta otettaisi huomioon. Valtioneuvoston kanssa todetaan lisäksi, että ilmiöt ovat luonnontieteellisiä ja niiden sivuuttaminen asettaa jäsenvaltiot luonnonolosuhteiden vuoksi eriarvoiseen asemaan.
-
Vuoropuheluwebinaari Ravinteiden kierrätyksen hankkeiden rahoituksesta tiistaina 18.4.2023 kello 13-14:30
27.2.2023
-
Jätevedenpuhdistamon käyttö ja kehittäminen 22.-23.3.2023 Helsingissä
10.2.2023
Jätevedenpuhdistamon toimintaan ja sen kehittämiseen liittyvät päivät, jotka ovat suunnattu jätevedenpuhdistamolla työskenteleville käyttöpäälliköille, puhdistamonhoitajille ja asiantuntijoille. Ohjelmaan kuuluu vierailu Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla. Aikaa on myös varattu yhteiselle keskustelulle osallistujien ehdottamista aiheista.
-
Vesilaitosyhdistyksen kannanotto yhdyskuntajätevesidirektiivin luonnokseen
26.1.2023
-
Yhdyskuntajätevesidirektiivin suomenkielinen luonnos on julkaistu
20.1.2023
-
Nordic Wastewater Conference 5–7 September 2023, Call for Abstracts
19.12.2022
FIWA, DANVA, Norsk Vann, Samorka and Svenskt Vatten invite all water professionals with an interest in wastewater, sewerage and climate change mitigation and adaptation to submit abstracts at NORDIWA 2023. We welcome experts and practitioners, managers and operators, city planners, researchers, engineers, advisors and others with an interest in wastewater management, urban drainage and climate adaptation in the Nordic region. Abstract submission deadline: 27 January 2023.
-
Vesihuolto ja sähkökatkot
28.11.2022
Puhtaan talousveden toimitus ja jätevesien asianmukainen käsittely ovat välttämättömyyspalveluja, jotka turvaavat terveyttämme ja ehkäisevät ympäristöhaittoja. Vesihuoltoa tarvitaan aina ja vesihuoltolaitokset ovat varautuneet turvaamaan vesihuoltopalveluja myös sähkökatkotilanteessa. Etenkin pitkät sähkökatkot voivat kuitenkin aiheuttaa häiriöitä myös vesihuoltopalveluun. Sivulle on päivitetty ruotsinkielinen aineisto jäsenlaitosten tiedottamisen avuksi.
-
Uusi HSY:n jätevedenpuhdistamo Blominmäessä otettu käyttöön
24.11.2022
HSY kertoo tiedotteessaan Blominmäen jätevedenpuhdistamosta. Jätevedenpuhdistamolla eletään parhaillaan uuden äärellä, kun jätevesi käännetään viemäriverkostossa kohti Blominmäkeä. Se on suunniteltu tehtäväksi tiiviissä tahdissa loppuvuoden 2022 aikana neljästä eri kohtaa. Samanaikaisesti ajetaan Suomenojan puhdistamon toimintaa alas vaiheittain.
-
Blominmäen jätevedenpuhdistamolle vuoden 2022 RIL-Palkinto
24.11.2022
Blominmäen jätevedenpuhdistamo on voittanut vuoden 2022 RIL-Palkinnon. Palkinto julkistettiin rakennetun ympäristön alan akateemisia edustavan RIL ry:n tilaisuudessa 24.11.22.
-
Yhdyskuntajätevesidirektiivin luonnos on julkaistu
8.11.2022
Direktiiviluonnoksessa esitettään mm. tehostettua ravinteidenpoistoa, haitta-aineiden poistovelvoitteita, hyvin tiheää näytteenottotiheyttä sekä toimialalle energianeutraaliustavoitteita.
-
Ympäristöministeriö avasi rahoitushaun investoinneille sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiohankkeille yhdyskuntien jäte- ja sivuvirtojen ravinne- ja energiapotentiaalin hyödyntämiseksi
26.10.2022
Ympäristöministeriö avasi avustushaun ravinnekierrätyksen hankkeille, jotka liittyvät maatalouden huoltovarmuuspakettiin. Ministeriö toteaa, että avustuksia kohdennetaan erityisesti yhdyskuntien jätevesien, lietteiden ja sivuvirtojen ravinne- ja energiapotentiaalin hyödyntämiseen. Tavoitteena on parantaa ravinne- ja energiahuoltovarmuutta, edistää turvallisten lannoitevalmisteiden valmistamista, mahdollistaa kannattavan kierrätyslannoitemarkkinan syntymistä ja vauhdittaa vihreää siirtymää.
-
Avustusta haettavana vesiensuojeluun kaupunkien alueiden käytössä
24.10.2022
Vesiensuojelun tehostamisohjelmassa on haettavissa avustusta vesiensuojeluun kaupunkien alueiden käytössä 18.10.–30.11.2022 välisenä aikana Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta. Avustusta on tarjolla noin 2,5 miljoonaa euroa. Haku on valtakunnallinen ja avustusta voivat hakea kunnat, kuntayhtymät ja näiden omistamat yhtiöt ja muut kuntaomisteiset toimijat, yhdistykset, yritykset sekä muut yhteisöt lukuun ottamatta valtion virastoja ja laitoksia. Avustusta ei voida myöntää yksityishenkilölle. Avustuksen tavoitteena on vesistöön päätyvien haitallisten aineiden päästöjen vähentäminen alueiden käytön, kaavoituksen ja vesihuollon sekä kunnan muiden vesiensuojeluun vaikuttavien toimialojen yhteistyön avulla.
-
Jätevesipäivä 3.11.2022
13.10.2022
Teemawebinaari, johon on koottu mm. ajankohtaisia jätevesilainsäädäntöön, jätevesien seurantaan ja tutkimukseen sekä poikkeaviin jätevesiin liittyviä aiheita.
-
Maksuttomia webinaaripaikkoja opiskelijoille
10.10.2022
Oletko vesihuoltoalan opiskelija? Tarjoamme alan opiskelijoille mahdollisuuden osallistua loppuvuoden teemawebinaareihin maksutta. Tutustu webinaareihin koulutuskalenterissamme ja ilmoittaudu pian, sillä paikkoja on rajoitetusti.
-
Webinaaritallenne ravinteiden kierrätyksen ja talteenoton sekä energiatehokkuuden rahoituksesta katsottavissa 24.10. asti
10.10.2022
Perjantaina 7.10. järjestettiin webinaari, jossa ympäristöministeriön ravinteiden kierrätyksen hankkeiden projektipäällikkö Riikka Malila kertoi syksyllä käynnistyvästä rahoituksesta. Mukana oli myös aiemmin rahoitusta saaneita laitoksia kertomassa kokemuksiaan. Lisäksi tilaisuudessa pääsi keskustelemaan lokakuussa käynnistyvistä rahoitusmahdollisuuksista ja tuomaan esiin vesihuoltolaitosten kannalta tärkeitä näkökohtia rahoituksen viimeistelyyn liittyen.
-
Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäseniä VVY:n järjestämällä vierailulla jätevedenpuhdistamolla
10.10.2022
Vierailun aikana keskusteltiin ajankohtaisista jätevedenpuhdistukseen liittyvistä asioista, tutustuttiin lieteperäisiin lannoitevalmisteisiin ja kuultiin Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän kehittämästä Ravita -prosessista.
-
VVY:n lausui hallituksen esitykseen energiaverotusta koskevan lainsäädännön muuttamiseksi
3.10.2022
Vesilaitosyhdistys nosti esiin mm. kestävän biokaasun lämmitykäytön verottomona säilymisen tärkeyden.
-
Teollisuusjätevesisopimusten haastavien tilanteiden selvittelyyn laaditaan toimintamalleja
27.9.2022
Vesihuoltolaitosten kehittämisrahastolta, Hämeenlinnan Seudun Vesi Oy:lta, Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymältä, Kymen Vesi Oy:ltä, Tampereen vedeltä sekä Uudenkaupungin Vedeltä rahoitusta saaneessa hankkeessa luodaan selkeitä toimintamalleja, joiden avulla sopimusneuvotteluita voi erilaisissa tilanteissa edistää. Työssä laaditaan selkeä matriisi, johon on koottu toimijoiden (vesihuoltolaitoksen, kunnan, viranomaisten) mahdollisuudet ja oikeudet vaikuttaa eri tilanteisiin sekä lakipykälät joihin ongelmatilanteissa voi tukeutua.
-
Vuoropuheluwebinaari Ravinteiden kierrätyksen ja talteenoton sekä energiatehokkuuden hankkeiden rahoituksesta perjantaina 7.10. kello 12
27.9.2022
Ilmoittaudu webinaariin, jossa ympäristöministeriön ravinteiden kierrätyksen hankkeiden projektipäällikkö Riikka Malila kertoo syksyllä käynnistyvästä rahoituksesta. Mukana myös aiemmin rahoitusta saaneita laitoksia kertomassa kokemuksiaan. Lisäksi tilaisuudessa pääset keskustelemaan lokakuussa käynnistyvistä rahoitusmahdollisuuksista ja tuomaan esiin vesihuoltolaitosten kannalta tärkeitä näkökohtia rahoituksen viimeistelyyn liittyen.
-
Diplomityö ruokavalion viimeaikaisten muutosten vaikutuksista jätevedenpuhdistukseen Suomessa on valmistunut
5.9.2022
Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston tukemassa "Viimeaikaiset muutokset ruokavaliossa ja sen vaikutukset jäteveden puhdistukseen Suomessa" -projekti on valmistunut. Hanke toteutettiin Aalto yliopistolla diplomityönä, jota rahoittivat Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto, Porvoon Vesi, Helsingin seudun ympäristöpalevlut kuntayhtymä, Vaasa vesi, Hämeenlinnan vesi ja Kuopion vesi.
-
Vesilaitosyhdistyksen lausunto fosforiasetuksesta
26.8.2022
Vesilaitosyhdistys lausui luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi fosforin käytöstä.
-
Jätevesien ravinteiden kierrätyksen hankkeille ja menetelmäselvitykselle haettavissa rahoitusta
2.8.2022
Ympäristöministeriö avaa avustushaun hankkeille, jotka edistävät yhdyskuntien jätevesien ravinteiden kierrätystä ja talteenottoa taikka tukevat ravinteiden kierrätyksen symbiooseja. Lisäksi tarjouspyyntö yhdyskuntien jätevesien ravinteiden talteenoton teknistaloudelliselle menetelmäselvitykselle on avattu julkisten hankintojen sivustolla Hilmassa.
-
Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo rakennuttaa kaksi isoa jätevedenpumppaamoa
30.6.2022
Keskuspuhdistamo rakennuttaa kaksi isoa jätevedenpumppaamoa, joilla pumpataan nykyisin Tampereen puhdistamoille tulevat jätevedet kohti Sulkavuoren keskuspuhdistamoa. Toinen sijoittuu Raholaan ja toinen Viinikanlahteen aivan nykyisten jätevedenpuhdistamoiden tuntumaan. Jätevedenpumppaamot toteutetaan yhtenä rakennusurakkana. Työt aloitettiin toukokuun lopussa ja pumppaamot valmistuvat vuoden 2024 loppuun mennessä. Pääurakoitsija on Skarta Finland Oy.
-
Expert group: use nutrients in wastewater to safeguard food production during the fertiliser crisis
31.5.2022
Food security and nutrient self-sufficiency can be improved by enhancing nutrient recycling. A group of leading experts in agriculture, food production and the environment proposes a set of measures to safeguard Finland’s food production both in times of crisis and in the longer term. The measures focus particularly on recycling nitrogen in wastewater.
-
Expertgrupp: näringsämnen i avloppsvattnet kan trygga matproduktionen under gödselkrisen
31.5.2022
Självförsörjningen i fråga om näringsämnen och livsmedelssäkerheten går att förbättra genom att effektivisera återvinningen av näringsämnen. En grupp bestående av ledande experter inom jordbruk, matproduktion och miljö föreslår åtgärder som kan trygga Finlands matproduktion både under kriser och längre in i framtiden. Åtgärderna fokuserar särskilt på återvinning av kväve från avloppsvatten.
-
Asiantuntijaryhmä: Jätevesien ravinteet turvaamaan ruuantuotantoa lannoitekriisissä
27.5.2022
Ravinneomavaraisuutta ja ruokaturvaa voidaan parantaa tehostamalla ravinteiden kierrätystä. Johtavien maatalous-, ruuantuotanto- ja ympäristöasiantuntijoiden ryhmä ehdottaa toimia, jotka turvaavat Suomen ruuantuotantoa niin kriisioloissa kuin pidemmällä tulevaisuudessa. Toimissa keskitytään erityisesti jätevesien typen kierrätykseen.
-
Yhdyskuntajäteveden puhdistamisen green deal -sopimus tuo puhdistamoiden toimintaa näkyväksi
5.5.2022
Jätevesien puhdistus on Suomessa korkeatasoista. EU:n yhdyskuntajätevesidirektiivin asettamat raja-arvot saavutetaan useimmiten jopa kirkkaasti ja puhdistamojen toiminta on usein varmuuden vuoksi ja vapaaehtoisesti vielä kansallisia lupamääräyksiäkin parempaa. Ympäristöministeriön green deal –konseptissa on luotu viitekehys tällaiselle vapaaehtoiselle ilman sääntelyä tapahtuvalle ympäristön suojelun tasoa parantavalle toiminnalle yhteisen sopimuksen ja erikseen tehtävien sitoumusten muodossa. Vesilaitosyhdistys kannustaa laitoksia tekemään oman sitoumuksensa sitoumus2050.fi -sivustolla!
-
Rakennus- ja tekniikkaurakat käyntiin Sulkavuoressa
2.5.2022
Keskuspuhdistamo-hankkeen pääurakoitsija on vaihtunut Sulkavuoressa. Louhintaurakan jälkeen työt Sulkavuoressa jatkuvat rakennus- ja tekniikkaurakoilla. Pääurakoitsija Sulkavuoren työmaalla huhtikuun alusta alkaen on TYL Sulkavuori. Työyhteenliittymän muodostavat Kreate Oy ja Aki Hyrkkönen Oy. Skans-ka Infra Oy:n louhinta- ja betonityöt Sulkavuoressa päättyivät kuun vaihteessa, mutta urakan työt jatku-vat vielä siirtoviemäritunneleissa.
-
Vesitalouden etäaamukahvit – teemana vesihuoltolaitosten vastuullinen ja kestävä toiminta
26.4.2022
Vesihuoltopalveluilla turvaamme terveytemme, yhteiskunnan toimivuuden ja ympäristön hyvinvoinnin. Vesihuoltoalan tulee olla myös kestävän kehityksen edelläkävijä. Tule keskustelemaan ja jakamaan ajatuksia sekä kokemuksia Vesitalous-lehden aamukahveille Teams-etäyhteydellä tiistaina 17.5.2022 kello 9:00-10:00. Keskustelun teemana on vesihuoltolaitosten vastuullinen ja kestävä toiminta.
-
Vesihuoltopäivillä ideoidaan hankkeita!
25.4.2022
Tule mukaan miettimään ja kehittelemään hankeideoita! Hanketyöpaja on kaikille vesihuoltopäivien osallistujille avoin.
-
Ravinteiden huoltovarmuuden turvaamiseksi uutta rahoitusta investointeihin sekä tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin
13.4.2022
Varautumisen ministerityöryhmä on linjannut maatalouden kustannuskriisin helpottamiseksi ja huoltovarmuuden turvaamiseksi toimista, joilla tuetaan tilojen maksuvalmiutta sekä vauhditetaan energiaomavaraisuuden kasvattamista ja siirtymää pois fossiilisista tuotantopanoksista. Ympäristöministeriön lisämäärärahoilla parannetaan ravinteiden talteenottoa yhdyskuntajätevesistä ja turvallisten lannoitevalmisteiden valmistamista.
-
Tietoiskuwebinaari kehittämisrahastohankkeista nyt katsottavissa tallenteena
31.3.2022
Vuoden 2021 aikana valmistui 11 Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston rahoittamaa hanketta. Tietoiskuwebinaarissa kaikki nämä hankkeet esiteltiin tiiviisti yhdessä tunnissa.
-
Jätevedenpuhdistamon käyttö ja kehittäminen 24.3.2022
4.3.2022
Jätevedenpuhdistamon toimintaan ja sen kehittämiseen liittyvä koulutus, joka on suunnattu jätevedenpuhdistamolla työskenteleville käyttöpäälliköille, puhdistamonhoitajille ja asiantuntijoille. Ohjelmaan on varattu aikaa yhteiselle keskustelulle osallistujien ehdottamista aiheista.
-
Lausunto SUP- direktiivin täytäntöönpanoa koskevaan hallituksen esitysluonnokseen (jätelain ja merenkulun ympäristönsuojelulain muutos)
18.2.2022
-
Vaativa kalsiittiaseman siilon nosto paikalleen
18.2.2022
Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy:n Nenäinniemen puhdistamon kalsiittiaseman rakennusurakka on loppusuoralla. Voit seurata videosta kalsiittiaseman siilon (16,5 m x 3,5 m) vaativaa nostoa paikalleen.
-
Ylen aamun toimittaja vieraili Porin Veden jätevedenpuhdistamolla
7.2.2022
Haastateltavana Luotsinmäen keskuspuhdistamolla ovat Porin Veden laitospäällikkö Teppo Tapiainen ja prosessianalyytikko Riia Uusitalo. Aiheena ”Jätevettä tutkimassa: omikron näkyy jätevesissä, mutta myös kahvinjuonti”.
-
Puhdistamolietteen termisten käsittelymenetelmien hiilijalanjälki
1.2.2022
Puhdistamolietteen termisten käsittelymenetelmien hiilijalanjälki PDF-julkaisu on maksutta saatavilla VVY:n verkkokaupasta. Raportissa esitellään lietteen termisten menetelmien hiilijalanjälkilaskenta. Laskennassa tarkastellut tekniikat ovat mädätys, kompostointi, terminen kuivaus, torrefiointi, pyrolyysi, kaasutus, erillispoltto, yhteispoltto jätteenpolttolaitoksessa sekä yhteispoltto sementtiuunissa. Laskennan tavoitteena on antaa yleiskuva kunkin käsittelyprosessin hiilijalanjäljestä.
-
Keskuspuhdistamo rakennuttaa kaksi isoa jätevedenpumppaamoa
31.1.2022
Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n toinen jätevedenpumppaamo sijoittuu Raholaan ja toinen Viinikanlahteen aivan nykyisten jätevedenpuhdistamoiden tuntumaan. Jätevedenpumppaamot toteutetaan yhtenä rakennusurakkana, joka on parhaillaan kilpailutuksessa. Rakennustyöt aloitetaan toukokuussa.
-
Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle lannoitelaiksi ja siihen liittyviksi laeiksi
26.1.2022
-
Haussa ansiokas talous- tai jätevesien puhdistaja
12.1.2022
Palkintoraati pyytää ehdotuksia vuoden 2022 Kemira-palkinnon saajaksi.
-
Suunnitteluohjeet kemiallisen saostuksen toimintavarmuuden parantamiseksi vesihuollossa
11.1.2022
Suomen vesihuoltolaitosten toimittamasta puhtaasta talousvedestä lähes puolet käsitellään kemiallisella saostuksella. Kemiallista saostusta käytetään myös fosforin poistossa lähes kaikilla jätevedenpuhdistamoilla. Kemiallisen saostuksen jatkuva toimivuus on tärkeää sekä turvallisen talousveden toimitukselle että jätevesien tehokkaalle puhdistukselle ja ympäristönsuojelulle.
-
Paroisten puhdistamon hanke etenee suunnitellusti
7.1.2022
HS-Veden Paroisten jätevedenpuhdistamon saneeraus- ja laajennushankkeen työt toteutetaan vaiheittain eri prosessivaiheissa siten, että veden puhdistus toimii normaalisti koko urakan ajan.
-
Jätevesilietteestä tuotetun biokaasun lämmityskäytön verotus muuttuu 2022 vuoden alusta
21.12.2021
Verotuksen muutos vaatii toimenpiteitä biokaasua tuottavilta jätevedenpuhdistamoilta. Mikäli tuotanto on alle 1GWh/ kalenterivuosi, on kyseessä pientuottaja, ja toimijan tulee rekisteröityä pientuottajana verovelvolliseksi 30.6.2022 mennessä. Kun tuotanto on yli 1 GWh / kalenterivuosi, on kyseessä biokaasun tuottaja ja toimijan tulee rekisteröityä biokaasun tuottajaksi viimeistään 31.1.2021. Tämän lisäksi vuoden 2022 alusta lähtien lämmityskäyttöön käytetystä biokaasusta maksetaan vero, mikäli biokaasua ei ole todennettu kestäväksi biokaasuksi.
-
Avustushaku ravinteiden kierrätyksen ja talteenoton hankkeille 1.1. -28.2.2022
16.12.2021
Ympäristöministeriö on julkaissut tietoa tammikuussa aukeavasta rahoitushausta liittyen ravinteiden kierrätykseen ja talteenottoon. Ministeriö toteaa hausta seuraavaa: "Ympäristöministeriö avaa avustushaun hankkeille, jotka edistävät yhdyskuntien jätevesien ravinteiden kierrätystä ja talteenottoa taikka tukevat ravinteiden kierrätyksen symbiooseja. Avustettavien hankkeiden tulee toteuttaa ympäristöministeriön ravinteiden kierrätysohjelmaa sekä Suomen kestävän kasvun ohjelmaan sisältyvän vihreän siirtymän pilarin toimenpiteitä ja tavoitteita."
-
Ympäristölupien pitkille käsittelyajoille löytyy syitä niin hakijoista kuin viranomaisistakin
30.11.2021
Suomen ympäristökeskuksen selvityksessä kartoitettiin ympäristölupien yleisiä käsittelyaikoja ja pitkien lupakäsittelyjen syitä. Kaikkina kolmena tarkasteluvuotena jokaisen jätevedenpuhdistamoihin liittyvän investointihankkeen lupahakemuksen käsittelyaika on ylittänyt 12 kuukautta.
-
Lausunto valtakunnallisesta jätesuunnitelmasta
22.11.2021
Vesilaitosyhdistys kannatti visiossa esitettyjä tavoitteita kiertotalouden tavoitteiden lisäämiseksi. Lisäksi nostimme esiin, että visiossa listattujen tavoitteiden lisäksi tulisi varmistaa, että kiertotalouden kautta syntyville neitseellisistä lähteistä valmistettujen tuotteiden korvaaville kiertotalousvalmisteille on olemassa markkinat. Tämä voitaisiin toteuttaa esimerkiksi sekoitevelvoitteen kautta.
-
Lausunto kansallisesta kemikaaliohjelmasta
18.11.2021
Vesilaitosyhdistys totesi lausunnossaan mm., että kemikaalien rajoittaminen ja käsittely tulisi olla tehokasta päästölähteellä, sillä ympäristöön, vesistöihin ja jätevesiin joutuneiden kemikaalien poistaminen tai puhdistaminen edellyttää huomattavasti suurempien volyymien käsittelyä. Vesilaitosyhdistys nosti myös esiin, että tulisi pyrkiä ratkaisuihin, jotka ovat teknisesti toteutettavia ja taloudellisesti ympäristön kannalta sekä sosiaalisesti kestäviä.
-
Lausunto vesienhoitoasetuksen muutoksesta
10.11.2021
Vesilaitosyhdistys lausui vesienhoitoasetuksen muutoksesta ja kannatti ehdotusta asettaa kansalliset pohjaveden ympäristönlaatunormit räjähdysaineille TNT, RDX ja HMX.
-
Kerro hankeideasi
3.11.2021
Vesilaitosyhdistyksen nettisivuille on avattu ideakori, jonne voit kertoa hankeideasi.
-
Webinaari 29.10.2021: Vesiensuojelun tehostamisohjelman satoa, Tuloksia kaupunkivesien haitallisten aineiden vähentämisen -hankkeista
27.10.2021
Tervetuloa pe 29.10.2021 klo 9-12 kolmen kaupunkivesien haitallisten aineiden vähentämiseen tähtäävän hankkeen virtuaaliseen loppuseminaariin. Seminaarissa esitellään tuloksia Vantaanjoen PFAS-hankkeesta, SourceTrack –hankkeesta sekä Vesilaitosyhdistyksen Uudet haitalliset aineet suomalaisilla jätevedenpuhdistamoilla -hankkeesta. Ilmoittautuminen on auki vielä 27.10.
-
Avustushaku auki kiertotalouden investointi- ja kehittämishankkeisiin
20.10.2021
Avustettavien hankkeiden on esitettävä riittävät vaikuttavuusarviot toiminnan innovatiivisuudesta, työllistävyydestä ja merkityksestä kiertotalouden edistämiseen. Avustusta saa käyttää kiertotaloutta edistäviin teknologisiin tai muihin uusia toimintatapoja tai palveluita tukeviin investointeihin, kiertotaloutta edistävien investointien käynnistämiseksi tarvittaviin selvityksiin ja verkostoihin tai työllisyyttä tukevien kiertotalouden innovatiivisten ratkaisujen toteuttamiseen. Rahoitusta voi hakea tiistaihin 16.11.2021 klo 16.15 mennessä.
-
Oulun yliopiston tutkimuksessa vertailtiin kalvosuodatuksen ja aktiivilieteprosessin toimintaa
8.10.2021
Tutkimuksessa verrattiin Taskilan jätevedenpuhdistamon aktiivilieteprosessin - ja kalvosuodatusprosessin lähtevän veden lääkeaine- ja hormonipitoisuuksia sekä bakteeriyhteisöjen rakennetta.
-
Jätevesipäivä 3.11.2021
13.9.2021
Teemawebinaari, johon on koottu ajankohtaisia jätevesilainsäädäntöön, jätevesien seurantaan ja tutkimukseen sekä poikkeaviin jätevesiin liittyviä aiheita.
-
Lausunto ehdotuksista jätealan asetuksiksi (EU:n jätesäädöspaketti)
2.9.2021
Lausunnoilla olleilla ehdotetuilla asetuksilla on tavoitteena täsmentää jätelain (646/2011) säännöksiä, jotka ovat tarpeen EU:n ns. jätesäädöspaketin täytäntöön panemiseksi. Jätesäädöspaketti sisältää neljä jätealan direktiiviä, joilla muutetaan kuutta jätealan direktiiviä: jätedirektiiviä, pakkausjätedirektiiviä, kaatopaikkadirektiiviä, romuajoneuvodirektiiviä, paristo- ja akkudirektiiviä sekä sähkö- ja elektroniikkalaiteromudirektiiviä.
-
Uudet haitalliset aineet jätevedenpuhdistamolla -hankkeen loppuraportti ladattavissa
1.9.2021
Ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelma Ympäristöministeriö rahoitti hanketta 154 250 eurolla vesiensuojelun tehostamisohjelmasta. Suomessa on tavoitteena saavuttaa vesipuitedirektiivin mukainen hyvä kemiallinen tila pinta- ja pohjavesissä sekä meristrategiadirektiivin mukainen meriympäristön hyvä tila. Kemialliseen tilan luokitukseen vaikuttavat EU:n prioriteettiaineiden pitoisuudet ympäristössä. Hyvä tila saavutetaan, kun kaikkien prioriteettiaineiden pitoisuudet ovat alle niille lainsäädännössä asetettujen ympäristölaatunormien. Jos hankkeessa tutkittuja aineita asetetaan tulevaisuudessa prioriteettiaineiksi, vaikuttavat niiden pitoisuudet myös vesistöjen kemiallisen tilan luokitukseen.
-
Koronaseurantaa jätevesistä - mukana useita jätevedenpuhdistamoita
23.8.2021
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronaviruksen jätevesiseurantatutkimuksen ajantasaisia tuloksia voi seurata viikoittain ilmestyvästä raportista. Jätevesiseuranta on elokuussa laajentunut, kun mukaan tuli kuusi uutta jätevedenpuhdistamoa.
-
Ajankohtaista tietoa puhdistamolietteen käsittely- ja hyötykäyttömääristä
18.8.2021
Yhdyskuntien puhdistamolietteen käsittelystä ja hyötykäytöstä vuosina 2019 ja 2020 on koottu tilasto.
-
VVY:n vesiasiain päälliköksi Paula Lindell
13.8.2021
VVY:n hallitus valitsi kokouksessaan 30.6.2021 jätevesi- ja lieteasioista vastaavaksi vesiasiain päälliköksi DI Paula Lindellin. Paula työskenteli aiemmin ryhmäpäällikkönä Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymässä (HSY) ja aloitti Vesilaitosyhdistyksen tehtävässään 9.8.2021 alkaen.
-
Sulkavuoren keskuspuhdistamon louhinnan jälkeisistä rakennustöistä solmittiin urakkasopimukset
13.8.2021
Keskuspuhdistamo on solminut viisi urakkasopimusta, joiden yhteisarvo on 161 miljoonaa euroa. Urakat alkavat vuoden 2022 alusta Sulkavuoressa ja päättyvät vuoden 2025 lopussa, jolloin uusi keskuspuhdistamo on valmis.
-
Lausunto ehdotuksesta merenhoitosuunnitelman toimenpideohjelmaksi 2022 - 2027
8.6.2021
Vesilaitosyhdistys lausui merenhoitosuunnitelman toimenpideohjelmasta
-
VVY:n lausunnot vesienhoitosuunnitelmista
8.6.2021
Vesilaitosyhdistys lausui vesienhoidon suunnitelmista kaikilla lausunnoilla olleilla Manner-Suomen vesienhoitoalueilla.
-
Yhdyskuntajätevesidirektiivin uusimiseen liittyvä julkinen konsultaatio on käynnissä
1.6.2021
-
VVY:n kehittämispäälliköksi Saijariina Toivikko
26.5.2021
VVY:n hallitus valitsi kokouksessaan 19.5.2021 uuteen kehittämispäällikön tehtävään DI Saijariina Toivikon. Saijariina siirtyy kehittämispäälliköksi aikaisemmasta tehtävästään VVY:n jätevesi- ja lieteasioista vastaavana vesiasiain päällikkönä. Tällä hetkellä Saijariina on työvapaalla VVY:stä ja toimii vesilaitoksen johtajan sijaisena Vihdin Vedessä. Hän palaa VVY:lle kuluvan kesän aikana.
-
Haitallisten aineiden esiintyminen jätevesissä ja riskit ympäristölle
11.5.2021
Kotitalouksista, teollisuudesta ja hulevesien mukana jätevedenpuhdistamoille päätyy erilaisia aineita, jotka voivat ympäristöön päästessään olla riski eliöiden hyvinvoinnille. Tällaisia aineita kutsutaan haitallisiksi tai vaarallisiksi aineiksi. Uudet haitalliset aineet suomalaisilla jätevedenpuhdistamoilla -hankkeessa tutkittiin sellaisia lainsäädännöllisissä valmistelutöissä esiinnousseita aineita, joita mahdollisesti ehdotetaan esimerkiksi EU:n prioriteettiainelistalle. (Täältä löydät tiedotteen myös ruotsiksi.)
-
Uutta tutkimustietoa jätevedenpuhdistamoiden hiilijalanjäljen pienentämiseksi
30.4.2021
-
Muistutus: Veetin ja Venlan tiedot syötettävä 30.4.2021 mennessä
20.4.2021
Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään vesihuollon tietojärjestelmä Veetiin on vuoden 2020 tiedot syötettävä 30.4.2021 mennessä. Samoin Vesilaitosyhdistyksen vesihuollon tunnuslukujärjestelmä Venlaan on edellisen vuoden (2020) perustiedot syötettävä 30.4.2021 mennessä. Vuoden 2020 tiedot tulee ensin syöttää Veetiin, jotta Veetistä siirrettävät tiedot tulevat Venlaan. Tämän jälkeen Venlaan täydennetään ne tiedot, jotka eivät siirry Veetistä. Tiedot Veetistä tuodaan rajapintayhteyden kautta VENLAan kahdesti vuorokaudessa, yön aikana sekä kello 11:00. Veetiin syötetään myös kuluvan vuoden (tilanne 1.2.2021) maksutiedot poislukien vesimittarimaksut 7014, 7015 ja 7017, jotka syötetään Venlaan. Ohjeistus on lähetetty sähköpostitse Venlan pääkäyttäjille ja VVY:n jäsenlaitoksille 8.1.2021.
-
Suomen ympäristökeskuksen NORMA -hankkeessa kartoitettiin tietoa uusista jätevesien ravinteiden talteenottomenetelmistä
6.4.2021
-
Lausunto Valtioneuvoston periaatepäätöksestä Kiertotalouden strategisesta ohjelmasta
31.3.2021
Vesilaitosyhdistys piti lausunnossaan valtioneuvoston periaatepäätöstä kiertotalouden strategisesta ohjelmasta ja sitä edeltäneestä kiertotalouden strategiseksi ohjelmaksi kannatettavana ja voimakkaana kiertotalouden edistämisen kokonaisvaltaisena keinona. Vesilaitosyhdistys totesi myös, että kiertotalouden strategisessa ohjelmassa kirjattu tavoitteena oleva yli hallituskauden tähtäävä pitkäjänteinen työ on tärkeää, sillä kiertotalouden toteuttamisen kannalta merkittävimmät toiminnot ovat myös usein investoinneiltaan mittavia ja pitkäjänteinen tuki muutosten toteutuksessa on merkittävässä roolissa tulosten saavuttamisessa.
-
Keskuspuhdistamo-hankkeen kuulumiset
22.3.2021
Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n kolmannesvuosiraportti pitää sisällään tapahtumat ajalta syys-joulukuu 2020. Raportissa mukana runsaasti kiinnostavia kuvia.
-
Vantaanjoen valuma-alueen vesilaitosten VIPPA-hanke
22.3.2021
VIPPA-hanke on valmistunut, hankkeessa tuotettiin muiden vesihuoltolaitosten käytettäväksi mallipumppaamo ja määrittely parhaista toimintavoista pumppaamoilla sekä viestintäaineistoja asiakasviestintään. Hankkeessa selvitettiin, miten ylivuotojen torjuntatyö etenee Vantaanjoella, ja selvitettiin muualla Suomessa käytössä olevia tai suositeltuja ratkaisuja ylivuotojen torjuntaan.
-
Jätevedenpuhdistamon käyttö ja kehittäminen 25.3.2021
1.3.2021
Jätevedenpuhdistamon toimintaan ja sen kehittämiseen liittyvä koulutus, joka on suunnattu jätevedenpuhdistamolla työskenteleville käyttöpäälliköille, puhdistamonhoitajille ja asiantuntijoille.
-
Jäteveden lämpö kiinnostaa – kokonaistarkastelu tarpeen ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi
22.2.2021
HSY kertoo tiedotteessaan, että jäteveden sisältämä lämpö on merkittävä resurssi, jonka nykyistä tehokkaampaan hyödyntämiseen kohdistuu paljon ja perusteltua kiinnostusta. Jäteveden lämpö on samalla välttämättömyys jäteveden biologiselle käsittelylle, erityisesti typenpoistolle. HSY on käynnistänyt yhteishankkeen, jossa tutkitaan jätevesilämpöä yhteiskunnan lämpöenergiataloudessa.
-
HSY kehittää jätevedenpuhdistusta Viikinmäessä
29.1.2021
Ympäristöministeriö on myöntänyt Viikinmäen jätevedenpuhdistamon ilmastukseen ja lietteen lämmöntalteenottoon liittyviin hankkeisiin valtiontukea, perusteena on ilmastonmuutoksen hillitseminen. Rahoitettavien kehitystoimenpiteiden on laskettu vuosittain säästävän sähköä 240 MWh ja tuottavan lämpöenergiaa 2,8 GWh.
-
Passiiviset hybridipuhdistusratkaisut arktisten valumavesien typen ja raskasmetallien puhdistamiseen
26.1.2021
HybArkt -hankkeen yhtenä tarkoituksena oli uuden tiedon tuottaminen hybridiratkaisujen suunnittelusta ja mitoituksesta kylmiin olosuhteisiin. Lisäksi hankkeessa tarkoituksena oli tutkia ja optimoida pohjoisiin olosuhteisiin sopeutuneiden luonnonkasvien, sienten ja bakteerien kykyä pidättää vedestä typpeä ja raskasmetalleja. Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto osallistui hankkeen rahoittamiseen.
-
NORDIWA 2021 joko Göteborgissa tai webinaarina
11.1.2021
Joka toinen vuosi järjestettävän konferenssin call for abstracts - kutsu luennoimaan esitelmäehdotusten viimeinen jättöpäivä on 28.1.2021.
-
Työntekijöiden suojelua biologisten tekijöiden aiheuttamalta vaaralta tehostetaan - muutoksia työnantajan velvoitteisiin
7.12.2020
Valtioneuvosto on antanut 29.10.2020 asetuksen, jolla muutettiin työntekijöiden suojelesemiseksi biologisista tekijöistä aiheutuvilta vaaroilta annettua valtioneuvoston asetusta. Muutos täsmentää työnantajan velvollisuuksia. Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö antoi uuden asetuksen biologisten tekijöiden luokituksesta. Asetuksen luokittelu vaaraluokkiin vaikuttaa käytännössä työnantajan velvollisuuksiin. Luokittelu on otettava huomioon vaarojen selvittämisessä ja arvioinnissa, jonka perusteella työnantaja päättää toimenpiteistä altistumisen ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi.
-
Kansallinen lannoitevalmistelain kokonaisuudistus käynnissä
2.12.2020
Maa- ja metsätalousministeriö on asettanut hankkeen, jonka tarkoituksena on valmistella hallituksen esitys lannoitelaiksi. Hankkeen aikataulu on 5.10.2020-31.07.2022. Tavoitteena on saattaa lainsäädäntö voimaan 16.7.2022. Hankkeen tarkoituksena on valmistella EU-lainsäädännöstä ja kansallisista tarpeista johtuvat muutokset uuteen lannoitelakiin ja sen nojalla annettaviin asetuksiin.
-
Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelman hakuwebinaari 15.12.2020
2.12.2020
Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma 2020 - 2022 on osa pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaa. Kokeiluohjelman tavoitteena on edistää lannan, puhdistamolietteen ja muiden vastaavien ravinnepitoisten biomassojen prosessointia siten, että niistä saadaan maataloudelle välttämättömät ravinteet talteen esimerkiksi orgaanisia lannoitevalmisteita tai muita korkeamman jalostusasteen tuotteita kehittämällä. Seuraavat hakumahdollisuudet ovat ensi vuoden puolella. Alkuvuoden hakujaksot päättyvät perjantaina 29.1.2021 klo 16.15 ja perjantaina 30.4.2021 klo 16.15.
-
Ympäristöministeriön avustushaku liittyen ravinteiden kierrätykseen ja jätevesien käsittelyn energiatehokkuuteen
16.10.2020
Ympäristöministeriö käynnistää avustushaun hankkeille, jotka edistävät jätevesien ravinteiden talteenottoa ja kierrätystä, parantavat jätevesien käsittelyn energiatehokkuutta tai energian talteenottoa taikka tukevat ravinteiden kierrätyksen symbiooseja.
-
Vesihuoltopäivien webinaari - ilmoittaudu mukaan!
14.10.2020
Ylläpidä osaamistasi, myös poikkeuksellisina aikoina. Voit seurata vesihuoltopäivien esityksiä, vaikka kotisohvalta. Osallistuminen on helppoa, tarvitset vain tietokoneen tai matkapuhelimen.
-
Oletko kiinnostunut molekyylibiologisista menetelmistä jätevesiprosessien ymmärtämiseksi?
21.8.2020
Aalto-yliopisto ja HSY järjestävät NRR2020-konferenssin yhteydessä maanantaina 31.8.2020 etätyöpajan aiheesta. Työpaja on ilmainen ja siihen voi osallistua, vaikka ei muuten osallistu konferenssiin.
-
IWA:n Nutrient Recovery & Removal –virtuaalikonferenssi 1.-3.9.2020
20.8.2020
Onko virtuaalitapahtuma tylsää läppärin edessä nököttämistä.. Ravinteiden poiston ja talteenoton konferenssissa tapaat uusia ihmisiä, pääset virtuaalisaunaan ja 360 °-puhdistamovierailulle. Vielä ehdit mukaan!
-
Tarkkailulista on uusittu
14.8.2020
Tarkkailulistan tarkoitus on tuottaa lisätietoa yhdisteiden esiintymisestä vesistöissä EU:n alueella.
-
Yhdyskuntajätevesidirektiivin uudistaminen etenee
3.8.2020
Yhdyskuntajätevesidirektiivin uudistamista koskeva Inception impact assessment julkaistiin heinäkuussa. Tarkoituksena on tiedottaa kansalaisille ja sidosryhmille komission suunnitelmista, jotta he voivat antaa palautetta suunnitellusta aloitteesta ja osallistua tehokkaasti tuleviin kuulemistoimiin.
-
Tehokkailla jäteveden puhdistusmenetelmillä voidaan vähentää lääkepäästöjä ympäristöön
3.8.2020
SYKE tiedottaa laajasta tutkimushankkeesta, jossa tuotettiin uutta tietoa lääkeaineiden päästöjen vähentämisestä alkuperäisillä päästölähteillä ja kunnallisilla jätevedenpuhdistamoilla sekä tutkittiin näiden päästöjen vähentämiseen soveltuvia menetelmiä. Tarkastelussa tunnistettiin myös vesiympäristölle haitallisimpia lääkejäämiä ja niitä tehokkaimmin puhdistavia teknologisia ratkaisuja. Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto osallistui hankkeen rahoittamiseen.
-
NORDIWA 2021 Ruotsissa
13.7.2020
NORDIWA pohjoismainen jätevesikonferenssi järjestetään Göteborgissa 28. – 30. syyskuuta 2021. Kutsu luennoimaan julkaistaan lokakuussa - abstraktien jättämisen viimeinen päivä on 15. tammikuuta 2021.
-
Orgaanisten jätteiden, lietteiden ja sivutuotteiden peltokäytön hyödyntämisen mahdollisuudet uudistuvassa lainsäädäntökehikossa
10.6.2020
Suomen Biokierto ja Biokaasu ry kertoo tiedotteessaan hankkeesta, jossa säädöstarkastelun pohjalta pyritään tunnistamaan lainsäädännön tuomat mahdollisuudet ja haasteet orgaanisten biomassojen turvalliselle ja tehokkaalle kierrättämiselle 2020-luvulla Suomessa sekä esittämään suosituksia ravinteiden kierrätyksen edistämiseksi. Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto on rahoittanut hanketta.
-
EU -asetus veden uudelleenkäytön vähimmäisvaatimuksista on julkaistu
10.6.2020
Asetus koskee yhdyskuntajäteveden uudelleenkäyttöä maatalouden kasteluvetenä.
-
Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon poistoputken rakennustyöt etenevät
2.6.2020
Turun Seudun Puhdistamo Oy:n Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon uuden poistoputken rakentaminen etenee luolan louhintatyömaalla. Lisäksi puhdistamoluolan ulkopuolisen tunnelointityömaan tunkkaustyötä valmistellaan aloitus- ja lopetuskaivantojen rakentamisella. Satamaan on jo saapunut osa tunkattavista putkista.
-
Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n kolmannesvuosiraportti 1-2020
2.6.2020
Keskuspuhdistamohanke etenee hyvin eikä koronaepidemia ole toistaiseksi haitannut töiden etenemistä. Sulkavuoressa ja Vihilahdessa on käynnissä louhintatyöt ja siirtoviemäreiden rakentaminen etenee.
-
Uutta arvoa jätevedenpuhdistuksesta
2.6.2020
Tutustu LUT School of Engineering Science hankkeisiin, joita myös Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto on ollut mukana rahoittamassa.
-
Uusi jätevedenpuhdistamo Blominmäkeen
22.5.2020
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä rakentaa Espoon Blominmäen kallioon uuden jätevedenpuhdistamon. Maan alle louhittavaan luolastoon tehdään jäteveden puhdistusaltaat ja pääosa muistakin tiloista.
-
Metsä-Sairilan uusi puhdistamo
22.5.2020
Mikkelin uusi jätevedenpuhdistamo rakennetaan Metsä-Sairilan alueelle.
-
Keskuspuhdistamo käynnistää kolme viemärityömaata
22.5.2020
Tampereen Seudun Keskuspuhdistamon toteutukseen liittyvät paineviemäriurakat alkavat lähiviikkoina Raholan, Härmälän sekä Hatanpään suunnilla. Härmälässä ja Hatanpäällä työmaat aiheuttavat väliaikaisia liikennejärjestelyjä.
-
Webinaari: Vesistöjen tilaluokituksen vaikutus vesihuoltolaitosten lupiin 26.5.2020
29.4.2020
Webinaarissa kerromme vesipuitedirektiivin ja vesienhoitosuunnitelmien vaikutuksesta vesihuoltolaitosten ympäristölupiin ja vesilain mukaisiin lupiin sekä pohdimme, voiko vesistön käyttöä suunnittelevissa hankkeissa arvioida ennakolta käytön vaikutusta ekologiseen tilaluokitukseen ja luokituksen muodostaviin laatutekijöihin.
-
Uudet haitalliset aineet suomalaisilla jätevedenpuhdistamoilla
24.4.2020
Ympäristöministeriö on rahoittanut hanketta 154 250 eurolla vesiensuojelun tehostamisohjelmasta. Vesilaitosyhdistys koordinoi hanketta, jonka tavoitteena on lisätä tietoa erityisesti uusien haitallisten aineiden esiintymisestä viemäröidyissä jätevesissä sekä käsitellyissä jätevesissä.
-
THL alkaa tutkia koronaviruksen esiintymistä jätevesissä
21.4.2020
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on aloittanut näytekeräyksen koronaviruksen esiintymisen kartoittamiseksi Suomen jätevesissä. THL käynnistää näytekeräyksen yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa.
-
Haitallisten aineiden vähentämiseen lähes miljoona euroa vesiensuojelun tehostamisohjelmasta
6.4.2020
Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä ympäristöministeriö kertoo tiedotteessaan, että Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta rahoitetaan kuutta hanketta, joilla vähennetään haitallisten aineiden pääsemistä vesistöihin. Hankkeissa muun muassa tunnistetaan haitta-aineiden päästölähteitä ja etsitään keinoja päästöjen vähentämiselle. Lisäksi hankkeissa testataan uusia laitteita ja menetelmiä jätevesien puhdistamiseksi ja ravinteiden kierrättämiseksi.
-
Lausunto Suomen merenhoitosuunnitelman toisen osan tarkistaminen/Varsinais-Suomen ELY-keskus, ympäristöministeriö
20.3.2020
Vesilaitosyhdistys pitää tarkoituksenmukaisena ja kustannustehokkaana toimintatapana sitä, että seurantaohjelmassa hyödynnetään jätevedenpuhdistamoiden tarkkailuohjelmien perusteella kerättävää tietoa.
-
Vesistöjen ekologisen tilaluokituksen laadintaa selvitettiin
17.3.2020
Hankkeessa kartoitettiin eri toimijoiden roolit luokitteluprosessissa, sekä käytetyt tietokannat ja tausta-aineistot.
-
Muutoksia kevään 2020 koulutuksiin
17.3.2020
Kevään koulutuksia perutaan ja siirretään koronavirustilanteesta johtuen.
-
EU:n uusi kiertotaloussuunnitelma
17.3.2020
Yksi kiertotaloussuunnitelman käsittelemistä tärkeistä tuoteketjuista koskee ruokaa, vettä ja ravinteita. Komissio tulee kehittämään integroidun ravinteidenhallintasuunnitelman, jolla varmistetaan ravinteiden kestävämpi käyttö ja edistetään kierrätysravinteiden markkinoita. Komissio harkitsee yhdyskuntajätevesidirektiivin ja lietedirektiivin uudistamista.
-
Vedenkäsittelyssä ja jätevesien puhdistuksessa käytettävän kemiallisen saostuksen toimintavarmuutta voidaan parantaa monilla keinoilla
11.3.2020
Kemiallinen saostus on nyt ja jatkossakin hyvä ja tarpeellinen prosessi humuksen ja muiden epäpuhtauksien poistossa talousveden tuotannossa ja fosforin poistossa jätevedestä. Koska nämä prosessit ovat keskeisiä turvallisen talousveden tuottamisessa ja jätevesien puhdistamisessa, vesihuoltolaitosten on varauduttava turvaamaan toimintansa, vaikka käytettävän kemikaalin saannissa olisi häiriöitä.
-
Kemiallisen saostuksen huoltovarmuuden parantaminen
11.3.2020
Huoltovarmuuskeskuksen ja vesihuoltopoolin hankkeessa selvitettiin keinoja parantaa vedenkäsittelyssä ja jätevesien puhdistuksessa käytettävän kemiallisen saostuksen toimintavarmuutta Suomessa.
-
Ympäristöministeriö kartoittaa toimijoiden kiinnostusta ja edellytyksiä ravinteiden kierrätyksen, symbioosin, fosforin talteenoton tai niiden yhdistelmän koehankkeisiin.
10.3.2020
Kiinnostuksesta pyydetään ilmoittamaan ympäristöministeriöön viimeistään 14.4.2020.
-
Uudesta Koronaviruksesta (COVID-19) ei ole todettu aiheutuvan erityistä riskiä jätevesityöntekijöille
14.2.2020
Tartuntatautiepidemiat voivat lisätä jätevesityöntekijöiden riskiä sairastua infektioihin, koska jäteveden ja -lietteen mikrobit saattavat kulkeutua kosketustartunnan tai hengitysteiden kautta työntekijään. Koronavirustartunnan saaminen jätevesistä ei ole kuitenkaan todennäköistä, eikä siitä ole näyttöä. Asianmukaisesta suojautumisesta ja hygieniasta pitää kuitenkin huolehtia. Näin voidaan tartunta ehkäistä, vaikka virusta sattuisi olemaan jätevesissä tai -lietteissä. Näillä toimenpiteillä voidaan torjua samanaikaisesti muidenkin biologisten tekijöiden aiheuttamaa sairastumisriskiä.
-
Sulkavuoren keskuspuhdistamon mittavin louhintaurakka näkyy ja kuuluu Tampereella
29.1.2020
Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy viestii aktiivisesti kotisivuilla hankkeesta. Sieltä löytyy muun muassa missä ja mitä rakennetaan nyt sekä ympäristönseurantajärjestelmä EMO (Environmental Monitoring Online). Tarjolla on myös tekstiviestipalvelu, jonka avulla lähialueen asukkaat saavat tietoa räjäytyksistä. Lisäksi sivuilla on hankkeen esittelyvideoita, vuosiraportit ja tiedotteet. Lue lehdistötiedote Vihilahdessa alkavasta porapaalutuksesta.
-
Finnpulp -päätös puhuttaa
21.1.2020
Korkeimman hallinto-oikeuden Finnpulp Oy:n ympäristölupahakemuksen hylkäämistä on käsitelty useissa viimeaikaisissa kirjoituksissa. Näissä analyyseissa pureudutaan päätöksen oikeudelliseen taustaan ja tehdään johtopäätöksiä mm. ympäristölupia koskevan lainsäädännön muutostarpeista ja tarpeesta kehittää vesiin kohdistuvien toimintojen yhteisvaikutusten hallintaa.
-
Suomen merenhoitosuunnitelman toisen osan tarkistaminen
21.1.2020
Merenhoitosuunnitelman toisen osan eli seurantaohjelman kuuleminen on käynnissä 20.1.-20.3.2020.
-
Haussa ansiokas talous- tai jätevesien puhdistaja
20.1.2020
Palkintoraati pyytää ehdotuksia vuoden 2020 Kemira-palkinnon saajaksi.
-
Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Finnpulp Oy:n lupahakemuksen
20.12.2019
Päätös noudatteli Weser-tuomiota. Ympäristölupaa ei saa myöntää, jos yksikin veden tilaa kuvaava laatutekijä heikentyy.
-
Kinkkutemppu alkaa lauantaina – Näin helposti kierrätät joulun paistinrasvat kaikkialla Suomessa
18.12.2019
Jo neljättä kertaa järjestettävä joulun kiertotaloustempaus Kinkkutemppu starttaa lauantaina 21.12.2019. Osallistuminen on helppoa, sillä jouluruokien paistinrasvoille avataan yli 200 keräyspistettä ympäri Suomen. Pakkaa rasvat kartonkitölkkiin ja vie lähimmälle keräyspisteelle. Keräyspisteet ottavat jäterasvoja vastaan koko joulunpyhien ajan 7.1.2020 saakka.
-
Yhdyskuntajätevesidirektiivin arviointi julkaistiin
17.12.2019
On todennäköistä, että direktiivi tullaan uudistamaan.
-
Typpioksiduulipäästöjä yhdyskuntajätevesissä selvittänyt hanke valmistui.
12.12.2019
Typpioksiduulin vapautumisen mekanismit yhdyskuntajätevesissä -hankkeessa selvitettiin biologiseen prosessiin tulevan jäteveden laadun vaikutuksia typpioksiduulin vapautumiseen. Lisäksi selvitettiin typpioksiduulin muodostumiseen vaikuttavia epävarmuuksia liittyen prosessialtaiden epäsymmetriaan kaasujen siirron osalta.
-
Struviitin saostustusta puhdistamolietteistä selvittäneessä hankkeessa saatiin lupaavia tuloksia
5.12.2019
Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston rahoittama hanke valmistui.
-
Sulkavuoren keskuspuhdistamon rakentaminen etenee
28.11.2019
Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n kolmannesvuosiraportissa kerrotaan, että louhintojen lisäksi on aloitettu myös siirtoviemäreiden rakentaminen.
-
Yhdyskuntalietteen käsittelyn ja hyödyntämisen nykytilannekatsaus
21.11.2019
Tulosten perusteella käsitellyn lietteen kokonaismäärä oli noin 140 000 tonnia kuiva-ainetta vuosina 2017 ja 2018. Tästä määrästä lähes 90 % käsiteltiin 25 suurimmassa laitoksessa. Noin 80 % lietteestä mädätettiin.
-
Vesihuoltolaitosten lainsäädäntöpäivä 3.12.2019 Helsingissä.
6.11.2019
Nyt myös etäosallistumisen mahdollisuus. Ilmoittaudu 27.11. mennessä.
-
Kinkkutemppu 2019
1.11.2019
Ennakkotietona varsinaisille jäsenille, Kinkkutemppu keräysaika on 21.12.2019-7.1.2020.
-
STRUBIAS -raportti julkaistu
21.10.2019
STRUBIAS- raportissa on tarkasteltu ja ehdotetaan EU -lannoiteasetukseen kriteereitä jätevedestä ja puhdistamolietetuhkasta talteenotetuille lannoitevalmisteille.
-
Asukkaat huuhtelevat edelleen kodin haitallisia kemikaaleja viemäriin – kemikaalitietoisuudessa parannettavaa
10.10.2019
HSY:n teettämän tuoreen kyselyn mukaan pääkaupunkiseudun asukkailla on osittain puutteellisia tietoja kodin kemikaaleista ja ympäristön kemikalisoitumisesta. Yli 10 prosenttia kyselyyn vastanneista pääkaupunkiseudun asukkaista huuhtelee haitallisia kemikaaleja kuten maaleja virheellisesti viemärin kautta.
-
WHO peräänkuuluttaa muoviroskaamisen lopettamista ja lisää tutkimustietoa mikromuoveista
28.8.2019
Maailman terveysjärjestö (WHO) toteaa, että tämänhetkinen tutkimustieto ei anna aihetta epäillä juomaveden mikromuovien olevan terveyshaitta ihmisille. WHO:n julkisemassa raportissa muistutetaan, että vedenkäsittelyssä tärkeintä on edelleen juomaveden mikrobiologisen laadun turvaaminen. Mikrobeja ja partikkeleita poistavat vedenkäsittelymenetelmät ovat tehokkaita myös mikromuovien poistossa. Vesilaitosyhdistysen aloitteesta Suomessa tehty tutkimus päätyi WHO:n kanssa samansuuntaisiin päätelmiin.
-
Nordiwa2019 Pohjoismaiseen jätevesikonferenssiin ilmoittautuminen
28.8.2019
Nordiwa Pohjoismainen jätevesikonferenssi järjestetään tällä kertaa Helsingissä 23. – 25.9.2019. Täältä löydät linkin ilmoittautumiseen sekä elokuussa päivitetyn version ohjelmasta.
-
Suositut webinaarit jatkuvat
6.8.2019
Osallistu webinaareihin. 29.8. klo 10-11 Hinnastot ja hinnanmuutokset ja 26.9. klo 10-11 Vahingonkorvaukset viemäritulvissa.
-
Vaikuta vesiin - toimenpiteiden toteutuminen
15.7.2019
Tutustu yhdyskunnat-sektorin vesiensuojelutoiminen etenemisen tilanteesta kertovaan grafiikkaan. Uuden verkkopalvelun, josta voi seurata vesiensuojelutoimien etenemistä ovat toteuttaneet ympäristöministeriö, ELY-keskukset & Syke osana vesien- ja merenhoidon viestintää.
-
Link to Nordiwa2019, Nordic Wastewater Conference registration
10.7.2019
Nordiwa2019 Nordic waste water conference Early bird discount ends 1st August 2019. Nordiwa 2019 conference takes place in Helsinki, 23 – 25 September 2019. Here you will find a link to registration.
-
Rahoitusta kaupunkivesien haitallisten aineiden vähentämiseksi
19.6.2019
Ympäristöministeriö ja Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus etsivät toteuttajia hankkeille, joilla vähennetään haitallisten aineiden päätymistä kaupunkien vesistöihin. Haun painopiste on viemäröidyt yhdyskuntajätevedet.
-
Kattava ohjelma ja viisi kiinnostavaa ekskursiokohdetta
17.6.2019
Nordiwa2019 early bird -hinta on voimassa 1.8. asti. Huonekiintiö pienenee jo juhannuksen jälkeen. Pohjoismaisen jätevesikonferenssi järjestetään tällä kertaa Helsingissä 23. – 25.9.2019. Aiheina myös kiertotalous, viemäriverkostot, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja hulevesien hallinta.
-
Pelasta Itämeri -kampanja
14.6.2019
Vesilaitosyhdistyksellä oli ilmoitus kesäkuun alussa Kauppalehden liitteenä ilmestyneessä Pelasta Itämeri -liitteessä.
-
HSY teki ennätystuloksen jäteveden fosforin poistossa
4.6.2019
Jäteveden puhdistustulokset olivat vuonna 2018 erittäin korkeatasoiset Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n jätevedenpuhdistamoilla. Jätevedenpuhdistuksen sähköenergian omavaraisuusaste kasvoi Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla 97 prosenttiin.
-
Nordiwa2019 Keynote Speakers
29.5.2019
Ohjelma on julkaistu, ilmoittaudu mukaan. Konferenssin aiheina ovat myös kiertotalous, viemäriverkostot sekä ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja hulevesien hallinta.
-
SYKE Policy Brief: Ympäristöön päätyvää lääkekuormaa voidaan vähentää
22.5.2019
Suomen ympäristökeskus on julkaissut lääkeaineita koskevan Policy Brief -julkaisun.
-
Haitallisten aineiden esiintymistä vesiympäristössä selvitettiin
20.5.2019
UuPri - Vesien ja merenhoidon uudet prioriteettiaineet -hankkeessa selvitettiin uusien prioriteettiaineiden esiintymistä ja laadittiin haitallisten ja vaarallisten aineiden seurantaehdotus.
-
Vesivaroja ja terveyttä koskevat kansalliset tavoitteet
12.4.2019
-
Pytty-kampanjan videoiden oikeudet voimassa 2021
9.4.2019
Vesihuoltolaitosten ”Viemäri ei pidä salaisuuksia” yhteiskampanjassa tuotettiin kolme vuotta sitten neljä videota. Oikeudet esittää näitä mainosvideoita ostettiin viideksi vuodeksi eli marraskuuhun 2021. Nyt kannattaakin suunnitella ja toteuttaa toistokampanja pytty-teemalla ja hyödyntää jo olemassa olevaa videoaineistoa laitoksen viestinnässä.
-
Ilmoittaudu Nordiwa2019 konferenssiin
8.4.2019
Nordiwa2019, Pohjoismainen jätevesikonferenssi järjestetään Helsingissä 23. – 25.9.2019. Konferenssin esitelmien aiheita ovat muun muassa jätevesien käsittely, haitta-aineet, hulevesien hallinnan menetelmät, viemäriverkostojen hallinta ja haasteet, ravinteiden kierrätys ja talteenotto sekä yhteistyö Itämeren alueella.
-
Puhdistamomullan käyttäminen on tärkeä osa kiertotaloutta
15.3.2019
Vesilaitosyhdistys on julkaissut esitteen, jossa kerrotaan puhdistamomullan hyödyistä sekä siihen liittyvistä riskeistä.
-
EU:n strateginen lähestymistapa ympäristössä oleviin lääkeaineisiin linjaa lääkekuormitusta vähentäviä toimenpiteitä
13.3.2019
Prioriteettiainedirektiivin edellyttää, että Euroopan komissio ehdottaa strategista lähestymistapaa lääkkeistä aiheutuvaa veden pilaantumista varten. Tämä strateginen lähestymistapa julkaistiin 11.3.2019. Strategiassa todetaan, että on riittävästi todisteita siitä, että olisi ryhdyttävä toimiin ympäristössä olevien lääkeaineiden aiheuttaman riskin lieventämiseksi.
-
Suomen Biokierto ja Biokaasu ry perustettu
4.3.2019
Biokaasusektori sekä biologisten jätteiden käsittelyn ja orgaanisten maanparannusaineiden valmistuksen alalla toimivat tahot tiivistävät yhteistyötään.
-
Vaarallinen jäte kampanjamateriaalit jäsenille
28.2.2019
Muistutetaan yhdessä, että vaarallinen jäte ei kuulu viemäriin.
-
Jätevesipäivä 26.3.2019 Tampereella
24.2.2019
Jätevesien laadun tarkkailua suorittaville ja laboratoriohenkilöstölle suunnattu koulutus, jossa käsitellään myös haasteellisempiin jätevesiin liittyviä asioita. Lue tarkempi ohjelma koulutuskalenterissamme ja ilmoittaudu 11.3. mennessä.
-
Jätevedenpuhdistamoiden käyttöpäällikköpäivät 3.-4.4.2019 Seinäjoella
19.2.2019
Koulutuksen yhteydessä pureudutaan ajankohtaisiin jätevesi- ja lieteasioihin.
-
Puhdistamolietteiden peltokäytön riskit pieniä, mutta jatkotutkimuksia tarvitaan
31.1.2019
Haitallisten metallien, orgaanisten haitta-aineiden ja suolistobakteerien siirtyminen juomaveteen tai ravintoon puhdistamolietepohjaisista lannoitevalmisteista arvioitiin vähäiseksi tuoreessa selvityksessä. Lisää tutkimusta tarvitaan mikromuoveista ja antibioottiresistenssistä.
-
VVY:n yhteistoimintajäsenjaoston perustamiskokous pidetty - kiinnostuneiden ilmoittautuminen alajaostoihin
25.1.2019
Vesilaitosyhdistyksen yhteistoimintajäsenjaoston perustamiskokous pidettiin 21.1.2019 ja paikalla oli 32 yhteistoimintajäsenten edustajaa.
-
Ympäristönsuojelulain sujuvoittamisen kolmannessa vaiheessa käyttöön ilmoitusmenettely
22.1.2019
Uusi, ympäristölupamenettelyä osittain korvaava kevyempi ja yksinkertaisempi ilmoitusmenettely astuu voimaan helmikuun alussa.
-
Itämeren suojelukomissio laatii Suomen johdolla kunnianhimoista merensuojelusuunnitelmaa
18.1.2019
Suomen puheenjohtajakaudella 2018 - 2020 uudistetaan keskeisin Itämeren suojelun suunnitelma Helcomin Baltic Sea Action Plan.
-
Call for Abstracts - Kutsu luennoimaan Nordiwa2019
7.1.2019
Nordiwa2019 abstraktien jättöaikaa on pidennetty 23.1.2019 asti. Joka toinen vuosi järjestettävän konferenssin pääteemat ovat jäteveden käsittely, viemäriverkostot sekä ilmastonmuutokseen sopeutuminen Pohjoismaissa.
-
Kinkkutemppu alkaa torstaina ‒ näin osallistut kiertotalouskampanjaan
18.12.2018
Joulun paistinrasvat kerätään tänäkin vuonna hyvään tarkoitukseen, kun suuren suosion saavuttanut Kinkkutemppu käynnistyy torstaina 20. joulukuuta.
-
Ruotsissa apteekeissa tietoa diklofenaakin ympäristövaikutuksista
12.11.2018
Ruotsissa apteekit alkoivat lokakuussa kertoa asiakkailleen kipulääke diklofenaakin ympäristövaikutuksista.
-
Yhdyskuntajätevesidirektiivi konsultaatio/ European Commission
12.11.2018
Public Consultation on the Evaluation of the Urban Waste Water Treatment Directive (91/271/EEC)
-
Vesilaitosyhdistyksen kommentit luonnokseen kiertotalouden tavoitteet ja toimenpiteet/Sitra
12.11.2018
Vesilaitosyhdistyksen mielestä toimenpide-ehdotuksessa ”Käyttökelpoisten aineiden ja materiaalien talteenottovelvoite jätevirroista ja kierrätysmateriaalien laadunvalvontajärjestelmä” on useita virheellisiä seikkoja, eikä toimenpide-ehdotus ole kannatettava.
-
Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston toimikunnan rahoituspäätökset
1.11.2018
Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston toimikunta kokoontui 24.10.2018. Yleisen haun hakemuksia oli kokouksessa käsiteltävinä yhteensä 18 kpl.
-
Suomelle muovitiekartta
24.10.2018
Muovitiekarttaan on koottu joukko toimia, joilla voidaan vähentää muoveista aiheutuvia haittoja, välttää turhaa kulutusta, tehostaa muovien kierrätystä ja löytää korvaavia ratkaisuja.
-
Konsultaatio vesipuitedirektiivin ja tulvadirektiivin toimivuudesta on käynnissä
22.10.2018
Fitness check eli toimivuustarkastelu koskee sekä vesipuitedirektiiviä että siihen liittyviä ns. tytärdirektiivejä eli pohjavesidirektiiviä ja laatunormidirektiiviä. Lisäksi tarkastellaan myös tulvadirektiiviä. Julkinen kuuleminen on avoinna 4.3.2019 saakka.
-
Jätevedenpuhdistamonhoitajien koulutuspäivillä 14.-15.11.2018 reissataan
26.9.2018
Jätevedenpuhdistamonhoitajien koulutuspäivät alkavat Oulussa, matkalla vieraillaan Pudasjärvellä ja määränpäänä on Ruka.
-
Luonnos valtioneuvoston asetukseksi betoniasemista/VN
26.9.2018
Vesilaitosyhdistys toteaa 13.08.2018 päivätyssä lausuonnossaan mm. pitävänsä esitetyn mukaisesti tärkeänä, että pohjavesialueelle sijoitettavilta betoniasemilta edellytetään jatkossakin ympäristölupaa.
-
RAVITA-hankkeessa testataan fosforin talteenottoa jätevedestä
25.9.2018
HSY:n RAVITA-hanke on ehdokkaana Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinnon saajaksi
-
Yhdyskuntajätevesien käsittelystä annetun direktiivin vaikutusten kuuleminen
5.9.2018
Yhdyskuntajätevesien käsittelystä annettu direktiivi on arviointikierroksella, jonka jälkeen päätetään käynnistetäänkö sille uudelleen revisiointi.
-
Tekniikat lääkeaineiden poistamiseen vesistä
28.8.2018
Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Suomen ympäristökeskus järjestävät lääkejäämien vähentämistä tutkivaan EPIC-hankkeeseen liittyvän avoimen seminaarin ” Tekniikat lääkeaineiden poistamiseen vesistä”. Seminaari on suunnattu vesihuoltolaitoksissa, alan yrityksissä ja aiheen parissa työskenteleville viranomaisille, tutkijoille ja muille asiasta kiinnostuneille.
-
Opas kierrätyslannoitevalmisteiden tuottajille
22.8.2018
Luonnonvarakeskus (Luke)
-
Finnish Industrial Wastewater Guide
6.6.2018
Conveying non-domestic wastewater to sewers (Teollisuusjätevesiopas – asumajätevesistä poikkeavien jätevesien johtaminen viemäriin, VVY:n julkaisusarja)
-
Energiatehokas aktiivilieteprosessi
2.5.2018
Tiesitkö, että noin 85–95 % pumpun elinkaarikustannuksista muodostuu käyttökustannuksista, lähinnä energiankulutuksesta?
-
Muoviputkikoulutus ja Vesihuoltolaitosten asentajien ja työnjohdon koulutuspäivä huhtikuussa Tampereella
17.4.2018
Tampereella järjestetään huhtikuun lopulla, 24.-25.4. Muoviputkikoulutus ja Vesihuoltolaitosten asentajien ja työnjohdon koulutuspäivät peräkkäisinä päivinä.
-
Jätevesiviikko 16.-22.4.2018
17.4.2018
Ympäristöministeriön koordinoimalla jätevesiviikolla kiinteistönomistajia kannustetaan tarkistamaan, koskeeko jätevesijärjestelmän kunnostaminen heitä ja millä aikataululla.
-
Jätevesilietteiden haitta-aineet ja riskinarviointi
11.4.2018
Luonnonvarakeskus kertoo tiedotteessaan, että jätevesilietteiden käyttö lannoitteena ei ole uhka ruokaturvalle.
-
HSY:n pääkaupunkiseudun jätevedenpuhdistusraportti
6.4.2018
Energiatehokkuus ja ravinnepäästöjen vähentäminen painopisteinä HSY:n jätevedenpuhdistuksen kehittämisessä.
-
Jätevedenpuhdistamoiden käyttöpäällikköpäivät 11.-12.4.2018 Tampereella
4.4.2018
Käyttöpäällikköpäivät järjestetään Tampereen kylpylässä.
-
Jätevesipäivän järjestämispaikka on vaihtunut
12.3.2018
Jätevesipäivä järjestetään 20.3. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Pasilan toimipisteessä, Itä-Pasilassa.
-
Energiatehokas ilmastus
28.2.2018
Tutustu case-esimerkkiin: Kuopion Veden ilmastussaneeraus Lehtoniemen jätevedenpuhdistamolla.
-
Ympäristöministeriön koordinoima jätevesiviikko 16.- 22.4.
26.2.2018
Jätevesiviikolla 16.- 22. huhtikuuta 2018 kiinteistönomistajia kannustetaan tarkistamaan, koskeeko jätevesijärjestelmän kunnostaminen heitä ja millä aikataululla.
-
Venla tunnuslukujärjestelmään tiedot pikimmiten
21.2.2018
Vesihuoltolaitosten tunnuslukujärjestelmä Venlaan voi nyt syöttää edellisen vuoden eli vuoden 2017 tiedot. Tiedot on hyvä syöttää mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 15.4.2018 mennessä. Samalla on syytä tarkistaa vuoden 2016 syötettyjen tietojen oikeellisuus.
-
Uudet vaatimukset viemärikaivoille julkaistu suomeksi
5.2.2018
Muovisten viemärikaivojen vaatimukset kuvataan standardissa SFS-EN 13598-2. SFS uutisoi, että standardi on julkaistu nyt ensimmäistä kertaa suomeksi. Uutta standardissa ovat muun muassa testausmenetelmät ja kohdat, joilla pyritään edistämään uusio- ja kierrätysmateriaalien käyttöä. Standardin avulla viemäri- ja hulevesijärjestelmien suunnittelijat ja rakentajat osaavat valita käyttötarkoitukseen soveltuvat muoviset viemärikaivot.
-
Avoimet työpaikat
29.1.2018
-
Yli 145 000 kotitaloutta kierrätti kinkunrasvansa
25.1.2018
Kinkkutempun uusiutuvalla dieselillä ajaa 14 kertaa maapallon ympäri.
-
Lääkkeetön Itämeri -kampanja
22.1.2018
Tule mukaan viemään tätä tärkeää viestiä eteenpäin! Kampanjan somekanavissa ja verkkosivuilla julkaistaan videoita ja kuvamateriaalia kampanjakuukauden 15.1.-15.2.2018 aikana.
-
Selvitys kierrätyslannoitevalmisteiden laatujärjestelmän periaatteista valmistui
17.1.2018
Vuoden 2017 lopussa tehtiin selvitys, jossa määritettiin laatujärjestelmän organisoinnin ja toiminnan periaatteet.
-
Vesihuoltolaitokset 1998-2000. Viemärilaitokset.
12.1.2018
Suomen ympäristö 542.
-
Kinkkutemppu tulee taas
15.12.2017
-
Kansallinen laatujärjestelmä kierrätyslannoitevalmisteille
13.12.2017
LARA-laaturavinnehanke – Kansallinen laatujärjestelmä kierrätyslannoitevalmisteille
-
Kansallinen laatujärjestelmä kierrätyslannoitevalmisteille, Taustaraportti/VVY
23.11.2017
VVY:n monistesarjaan kuuluva julkaisu.
-
Vapaaehtoinen suositussopimus vähensi ravinnekuormitusta
21.11.2017
Jätevedenpuhdistamot onnistuivat vähentämään vesiä rehevöittäviä fosforipäästöjään 27 prosenttia ja typpipäästöjään 10 prosenttia vuosien 2005-2007 keskimääräisestä kuormituksesta vuoteen 2015.
-
CO2-BIO -hanke
21.11.2017
Yhdyskuntien jätevedenkäsittelyssä syntyy vuosittain noin 1.000.000 m3 puhdistamolietettä. Liete sisältää orgaanista ainesta ja ravinteita, joita voidaan hyödyntää tuottamalla energiaa sekä valmistamalla lietteestä maanparannusaineita.
-
WSP ja SSP
20.10.2017
WSP- ja SSP-riskienhallintatyökalut auttavat vesihuoltolaitoksia parantamaan toimintavarmuuttaan. Verkossa toimivat työkalut WSP ja SSP perustuvat Maailman terveysjärjestön WHO:n suosittelemaan malliin. Tietojärjestelmä on toteutettu sosiaali- ja terveysministeriön johdolla, yhteistyössä muiden ministeriöiden, niiden hallinnonalojen, vesihuoltolaitosten ja järjestöjen kanssa. Vesilaitokset ja jäteveden puhdistuslaitokset voivat ottaa helppokäyttöiset ja tietoturvalliset työkalut maksutta käyttöönsä.
-
Ammattiasiaa jätevesistä
16.10.2017
Toimivassa vesihuoltopalvelussa jätevesien käsittelyn ja johtamisen ratkaisut ovat ympäristön kannalta kestäviä ja niitä kehitetään ympäristövaatimuksia vastaavasti myös ilmastonmuutoksen vaikutukset huomioon ottaen.
-
SYKE Policy Brief: Mikromuovit riski ympäristölle
27.4.2017
SYKE Policy Brief on päättäjille ja asiantuntijoille suunnattu kannanotto, jossa esitetään tiiviissä ja hyvin perustellussa muodossa SYKEn näkemys jostain ajankohtaisesta kysymyksestä.
-
Hajajätevesi sääntelyn lievennykset voimassa
26.4.2017
Kuntaliitto tiedottaa, että muuttuneet säädökset aiheuttavat jälleen muutoksia kunnan ympäristönsuojelu-, rakennusvalvonta- ja jätehuoltoviranomaisen toimintaan sekä kunnan vesihuollon kehittämiseen.
-
Putsarilta hyötykäyttöön
6.4.2017
Ravinteiden kierrätyksen edistäminen jätevesilaitoksen hankintaprosesseissa on haastavaa, mutta mahdollista. Ravinneneutraali kunta -hankkeessa selvitetään ravinteiden kierrätysmahdollisuuksia, esimerkkinä Turun seudun puhdistamo Oy.
-
Lääkejäämät talteen jo päästölähteillä
6.4.2017
Uudessa laajassa tutkimushankkeessa selvitetään, onko kustannustehokkaampaa puhdistaa lääkejäämiä niiden alkuperäisellä päästölähteellä kuin kunnallisen puhdistamon jätevedestä, lietteestä ja juomavedestä. Myös lääkejätteiden synnyn ehkäisyyn etsitään aiempaa selkeämpiä ohjauskeinoja. Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto osallistuu hankkeeseen.
-
Kansallisen vaarallisia kemikaaleja koskeva ohjelma/YM
30.3.2017
-
Maailman vesipäivä - World Water Day 22.3.2017
7.3.2017
Maailman vesipäivää (World Water Day) vietetään 22. maaliskuuta teemana jätevedet. Suositun www.pytty.fi sivuston sisältö on uusittu viime syksynä, joten kannustammekin kaikkia kertomaan Pytty-kampanjan ajankohtaista viestiä.
-
Molekyylibiologiaan perustuvat mikrobiyhteisömääritykset
27.2.2017
Jenni Kesulahden diplomityössä selvitettiin, mitä molekyylibiologiaan perustuvia menetelmiä on olemassa yhdyskuntajäteveden tutkimiseen ja miten menetelmiä voidaan hyödyntää jätevedenpuhdistuksessa.
-
Haja-asutuksen jätevesien sääntely
25.1.2017
Haja-asutuksen jätevesiä käsittelyä koskevaa sääntelyä lievennettiin. Lakimuutoksen mukaan kiinteistöjen jätevesijärjestelmä tulee kunnostaa tiettyjen remonttien yhteydessä. Määräaikaan on sidottu ainoastaan vesistön läheisyydessä tai pohjavesialueella olevan kiinteistön jätevesijärjestelmän kunnostus.
-
Hajavesiasetus/YM
20.1.2017
Lausunto luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi talousvesien käsittelystä viemäriverkostojen ulkopuolisella alueella
-
Vesihuolto esillä Kauppalehden erillisliitteessä
12.1.2017
Joulukuussa ilmestyneen Kauppalehden välissä olleessa erillisliitteessä oli useita mielenkiintoisia vesihuoltoon liittyviä artikkeleita.
-
Yhdyskuntalietteen käsittelyn ja hyödyntämisen nykytilannekatsaus/VVY
1.1.2017
VVY:n monistesarjan julkaisu. VVY toteutti projektina tilastojen kokoamisen yhdyskuntien puhdistamolietteen käsittelystä ja hyötykäytöstä vuosina 2015 ja 2016.
-
Teknis-taloudellinen tarkastelu jätevesien käsittelyn tehostamisesta Suomessa/VVY
1.2.2016
VVY:n monistesarjan julkaisu. Hankkeessa selvitettiin erityisesti yhdyskuntajätevesien käsittelyn tehostamisen varteenotettavimpia menetelmiä ja arvioitiin niiden soveltuvuutta suomalaisille jätevedenpuhdistamoille.
-
Suositussopimuksen huomioon ottaminen ympäristöluvissa/VVY
1.1.2015
Ympäristöministeriö, Suomen kuntaliitto ja Vesilaitosyhdistys solmivat vuonna 2012 suositussopimuksen, joka on ensimmäinen valtakunnallinen vapaaehtoisuuteen perustuva sopimus vesiensuojelun alalla.
-
Paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) - Yhdyskuntien jätevedenpuhdistamot
1.1.2015
Selvityksen tarkoituksena oli määritellä paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) yhdyskuntien jätevedenpuhdistamoille. BAT-raportin on tarkoitus toimia ympäristöluvan hakijoiden ja lupakäsittelijöiden käsikirjana.
-
Paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) yhdyskuntien jätevedenpuhdistamoilla
3.3.2014
Suomen ympäristö 3/2014.
-
Laaja tutkimus haitallisten aineiden esiintymisestä jätevesissä
2.1.2014
Lajissaan laajin Suomessa koskaan toteutettu hanke selvitti 26 haitallisen aineen tai aineryhmän esiintymistä suomalaisissa jätevesissä. Haitta-aineiden pitoisuudet vähenivät yleensä tehokkaasti puhdistuksessa.
-
Haitalliset aineet jätevedenpuhdistamoilla -hankkeen loppuraportti/VVY
1.1.2014
Vesilaitosyhdistyksen monistesarjan julkaisu. Haitalliset aineet jätevedenpuhdistamoilla –hanke oli lajissaan laajin Suomessa koskaan toteutettu hanke. Siinä mitattiin 42 vesiympäristölle haitalliseksi tai vaaralliseksi luokiteltua tai luokitelluksi ehdotettua ainetta 64 jätevedenpuhdistamolta.
-
Vesiympäristölle vaarallisista ja haitallisista aineista annettujen säädösten soveltaminen
18.10.2012
Ympäristöministeriön raportteja 15/2012
-
Rihmaopas
10.1.2012
Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistyksen julkaisema opas.
-
Yhdyskuntien jätevesien puhdistus 2010
1.1.2012
Suomen ympäristökeskuksen raportteja 21/2012.
-
Roskat eivät kuulu pönttöön
12.10.2011
Suomessa kuluttajamarkkinoille on ilmestynyt tuotteita, joita mainostetaan siten, että ne voi käytön jälkeen hävittää vessanpyttyyn heittämällä. Vesilaitoksiin ja Vesilaitosyhdistykseen onkin tullut kyselyjä siitä, miten pitäisi toimia. Vesilaitosyhdistys muistuttaa, että viemäriin ei tule huuhdella mitään ylimääräistä
-
Yhdyskuntajätevesien puhdistuslaitosten päästöjen seuranta ja raportointi
1.1.2011
Ympäristöhallinto.
-
Jätelaitosten vesipäästöjen raportointi
1.1.2010
Tritonet Oy, JLY 2010. Tritonet Oy:n laatima ohje E-PRTR-asetuksen mukaisten ilmoitusten laadintaan jätelaitoksille.
-
Yhdyskuntien typpikuormitus ja pintavesien tila
1.1.2008
Suomen ympäristö 46/2008.
-
Betonikorroosio vesihuollon allasrakenteissa: syyt, seuraukset ja ratkaisut
4.5.2023
Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston osarahoittama diplomityö valmistui.
-
Vesiensuojelun suuntaviivat vuoteen 2015: Valtioneuvoston periaatepäätös
12.1.2018
Suomen ympäristö 10/2007.
-
Selvitys kierrätyslannoitevalmisteiden laatujärjestelmän periaatteista
10.1.2018
RaKi-rahoituksella Pöyry Finland Oy:n toteuttamassa työssä laadittiin alustavat periaatteet kansalliselle laatujärjestelmälle.
-
Vesien- ja merenhoidon sekä ravinteidenkierrätyksen kärkihankehaku
3.1.2018
Ympäristöministeriön hankehaku hallituksen vesien- ja merenhoidon ja ravinteidenkierrätysohjelman kärkihankkeiseen käynnistyy 10.1. 2018.