Avainsana: julkaisut
-
Veden etäluennan hyvät käytännöt -hanke on valmistunut
19.12.2023
Vesihuoltolaitosten Kehittämisrahaston kärkihankkeena toteutettu Veden etäluennan hyvät käytännöt -hanke on valmistunut.Veden etäluennan hyvät käytännöt on opas, joka tarjoaa tietoa veden etäluennasta ja sen hyödyistä sekä vinkkejä etäluentaprosessissa onnistumiseen. Etäluenta mahdollistaa erilaisia omaisuudenhallintaan liittyviä tarkasteluja, kuten päivä- ja tuntikohtaisen vesitaselaskennan sekä todelliseen kulutukseen perustuvan verkostomallintamisen. Lisäksi etäluenta mahdollistaa automatisoidun ja kehittyneemmän laskutus- ja asiakaspalvelun, ja asiakkaille voidaan tarjota mahdollisuus seurata omaa vedenkulutustaan tarkemmin. Asiakkaille voidaan myös toimittaa hälytyksiä esimerkiksi merkittävästi kasvaneesta vedenkulutuksesta.
-
VVY kokoaa tietoa lapsille ja nuorille suunnatusta viestinnästä
22.8.2023
Toivomme vesihuoltolaitoksilta esimerkkejä selvitykseen lapsille ja nuorille suunnatusta vesihuollon viestinnästä.
-
Diplomityö Vesihuollon verkostosaneerausten hiilijalanjäljen pienentäminen on valmistunut
26.8.2022
Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston tukemassa "Vesihuollon verkostotyömaiden kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen päästölaskentatyökalun avulla" -hankkeessa etsittiin saneerausten hiilijalanjäljen merkittävimmät tekijät tapaustarkastelujen avulla ja ehdotettiin keinoja kasvihuonekaasupäästöjen pienentämiseksi. Hanke toteutettiin FCG:llä diplomityönä, jota rahoittivat Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto, Tampereen Vesi, Turun Vesihuolto Oy, Suomen kaivamattoman tekniikan yhdistys ry (FiSTT) sekä Maa- ja vesitekniikan tuki ry (MVTT).
-
Hyvän vesihuollon kriteerit -työkalu
25.5.2022
Hyvän vesihuollon kriteerit ovat sähköisen webropol -alustalle toteutetun työkalun kautta helposti vesihuoltolaitosten hyödynnettävissä.
-
Muiden julkaisut
24.5.2022
Tälle sivulle on koottu kekeisiä muiden tahojen vesihuoltoa ja vesihuoltolaitoksia käsitteleviä julkaisuja. Olemme keskittäneet kaikki julkaisut, joissa Vesilaitosyhdistys on mukana verkkokauppaan. Löydät sieltä myös vesihuoltopoolin julkaisut omana tuoteryhmänään
-
Vesihuollon häiriötilanteiden toimintakorttien uudet mallipohjat valmistuivat
18.5.2022
Vesihuollon häiriötilanteista selviytymistä varten on laadittu uusia toimintakorttien mallipohjia. Toimintakortit on tarkoitettu ohjeistamaan ja helpottamaan toimintaa, kun häiriötilanne on tapahtunut ja sitä ehkäisevät riskinhallintatoimenpiteet eivät ole riittäneet. Aineisto on saatavilla nyt myös ruotsiksi.
-
Julkaisu hyvistä toimintatavoista kiinteistöjen kupariputkien syöpymisen ehkäisemiseksi
6.5.2022
Kuparisissa vesijohdoissa on viime vuosina tapahtunut ennenaikaisia korroosiovaurioita, joiden aiheuttajaa ei useimmissa tapauksissa tunneta. Vesilaitosyhdistyksen monistesarjan julkaisussa on koostettu eri toimijoille tueksi hyvät toimintatavat kiinteistöjen kuparisten vesijohtojen syöpymisen ehkäisemiseksi.
-
Tietoiskuwebinaari kehittämisrahastohankkeista nyt katsottavissa tallenteena
31.3.2022
Vuoden 2021 aikana valmistui 11 Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston rahoittamaa hanketta. Tietoiskuwebinaarissa kaikki nämä hankkeet esiteltiin tiiviisti yhdessä tunnissa.
-
Suunnitteluohjeet kemiallisen saostuksen toimintavarmuuden parantamiseksi vesihuollossa
11.1.2022
Suomen vesihuoltolaitosten toimittamasta puhtaasta talousvedestä lähes puolet käsitellään kemiallisella saostuksella. Kemiallista saostusta käytetään myös fosforin poistossa lähes kaikilla jätevedenpuhdistamoilla. Kemiallisen saostuksen jatkuva toimivuus on tärkeää sekä turvallisen talousveden toimitukselle että jätevesien tehokkaalle puhdistukselle ja ympäristönsuojelulle.
-
Syvennä vesihuoltoalan osaamistasi lukemalla julkaisujamme
7.1.2022
Julkaisumme kattaa mm. Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston, VVY:n asiantuntijaryhmien ja toimiston toimeksiantojen pohjalta valmistuneet selvitykset, jotka käsittelevät tärkeiksi koettuja ja ajankohtaisia alan teemoja.
-
Tarkistuspyyntö Venlan pääkäyttäjille: Vesihuoltomaksut 1.2.2021, Vesihuollon tila vuosi 2020 -raportti ja vuoden 2020 perustiedot tarkistettava 24.6.2021 mennessä
10.6.2021
VVY:n toimisto aloittaa Venlan vuoden 2020 tietojen raportin laatimisen juhannuksen jälkeen. Venlan pääkäyttäjien tulee tarkistaa VVY:n toimiston 10.6.2021 lähettämän sähköpostin liitteenä olleet tiedostot eli 10.6.2021 Venlasta tulostetut Vesihuoltomaksut 1.2.2021 -raportit (vesilaitosmaksut, viemärilaitosmaksut, vv-laitosmaksut), Vesihuollon tila -raportti (ainoastaan vesi- ja viemärilaitoksina toimivat laitokset, tässä ei ole mukana ns. tukkulaitoksia tai pelkkinä vesilaitoksina tai viemärilaitoksina toimivia laitoksia) sekä Venlasta 10.6.2021 tulostettu vuoden 2020 perustiedot (tulosteessa on mukana myös vuoden 2019 tiedot vertailun vuoksi).
-
Vesihuoltolaitoksen turvallisuusjohtamisen tueksi laadittiin kokonaisvaltainen malli
14.4.2021
Turvallisuusjohtaminen vesihuoltolaitoksella -julkaisussa esitetyn aineiston avulla vesihuoltolaitokset voivat kehittää omaa turvallisuustoimintaansa tarpeistaan lähtien.
-
Vuonna 2020 ilmestyneitä julkaisuja
22.3.2021
Kehitä ammattiosaamistasi lukemalla! Vesilaitosyhdistys julkaisee asiantuntijaryhmien ja toimiston toimeksiantojen pohjalta valmistuneita erilaisia selvityksiä alan keskeisistä teemoista.
-
Vesihuoltolaitosten kulut ja tulot julkaisu
16.12.2020
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen selvitys antaa tietoa vesihuoltolaitosten maksujen ja kustannusten kattavuudesta.
-
Vesihuoltoverkostojen elinkaarta tukeva ohjeistushanke etenee
24.11.2020
”Vesihuoltoverkoston mittaus ja dokumentointi – Verkoston elinkaaren hallinnan parantaminen” -ohjeen laatimistyö on edennyt kommenttikierrosvaiheeseen. Ohjeluonnos tulee sidosryhmien kommenteille marraskuun lopussa, jonka jälkeen on kaksi viikkoa aikaa kommentoida. Toinen hanke ”Viemäreiden kunnon tutkiminen” -ohjeen laatimistyö on myös päässyt hyvään vauhtiin.
-
Tunnuslukuraportti 2019
9.11.2020
Tunnuslukujärjestelmän vuosittaiseen raporttiin on koottu 165 vesihuoltolaitoksen tiedot 18 keskeisen tunnusluvun osalta. Raporttiin on vuonna 2018 lisätty Vesihuollon tila – raportti, jossa vesihuollon tilaa vertaillaan kuuden keskeisen tunnusluvun osalta laadittujen kriteerien perusteella. Vesihuollon tila -raportissa on mukana 149 vesihuoltolaitosta.
-
Kiinteistöjen kupariputkien korroosiosta ajantasainen kirjallisuusselvitys
29.9.2020
Kiinteistöjen kupariputkien syöpymiseen vaikuttavat monet tekijät yhdessä. Kupariputkien osalta vaikuttavia tekijöitä ovat materiaalit ja valmistustapa, mitoitus, asennus ja käyttöönotto sekä veden kulutustavat. Veden laadun osalta syövyttävyyteen vaikuttavia tekijöitä ovat esim. pH, alkaliteetti, kovuus sekä sulfaatti- ja kloridipitoisuus. Silikaatilla epäillään myös olevan vaikutusta kupariputkien syöpymiseen, mutta sen toimintamekanismeja ei vielä tunneta riittävästi.
-
Kiinteistöjen kupariputkien korroosio, Kirjallisuusselvitys
29.9.2020
VVY:n monistesarjassa julkaistuun kirjallisuusselvitykseen on koottu ajantasaisiin ohjeisiin, raportteihin ja tieteellisiin julkaisuihin perustuvaa tietoa veden syövyttävyydestä ja sen arvioinnista sekä muista syöpymiseen vaikuttavista seikoista erityisesti kupariputkien pistekorroosion osalta. Olemassa oleva tutkimus ja kirjallisuus keskittyvät veden laatuun liittyviin tekijöihin. Tästä syystä kirjallisuusselvityksen pääpaino on talousveden laatuun liittyvissä vaikutuksissa.
-
Vesihuollon investointitarpeet vuoteen 2040
10.9.2020
Selvityksen tuloksena arvio vuotuisesta kokonaisinvestointitarpeesta vuoteen 2040 asti on 777 milj. €/vuosi. Kokonaisinvestointitarpeen arvioitiin siten lähes kaksinkertaistuvan nykytilanteeseen nähden.
-
Toimintakertomus 2019
14.4.2020
Viime vuoden toimintakertomus on nyt pdf-versiona saatavilla.
-
Ajankohtainen Vesihuoltolaitosten työturvallisuusopas
27.3.2020
TTL:n sähköisessä oppaassa on mm. tietoa hygieniamääräyksistä ja henkilönsuojainkäytännöistä sekä jätevesien käsittelyyn liittyvästä työturvallisuudesta. Opas on toteutettu Vesihuoltolaitosten Kehittämisrahaston ja Työterveyslaitoksen rahoittamana yhteishankkeena.
-
Vesihuoltolaitoksen digitaaliset asiakaspalveluratkaisut – ”Hyvä tapa toimia”
20.1.2020
Vesihuollossa digitaalisten palvelujen käyttö ja taso on vaihtelevaa. Voidaan sanoa, että vesihuoltoalalta puuttuu toimialakohtaisten digitaalisten asiakaspalveluratkaisujen malli. Hankkeen tavoitteena oli luoda sellaisia toimintakäytäntöjä, joilla vesihuoltolaitokset voivat helpottaa asiakaspalvelunsa digitalisointia. Toimintakäytäntöjä kirjattiin ohjeisiin, jotka sisältyvät maksutta ladattavaan julkaisuun. Hanke sai osan rahoituksesta Vesihuoltolaitoksen kehittämisrahastosta.
-
VVY:n vuonna 2019 ilmestyneitä julkaisuja
18.12.2019
Vesilaitosyhdistys julkaisee mm. asiantuntijaryhmien ja toimiston toimeksiantojen pohjalta valmistuneita selvityksiä alan keskeisistä ja ajankohtaisista aiheista sekä hankkeissa tuotettuja oppaita ja raportteja. Monet julkaisuista on maksuttomia.
-
Tiedätkö miten tehokkaasti eri taudinaiheuttajiat poistuvat vedentuotantoketjun eri vaiheissa?
5.11.2019
Työkalu taudinaiheuttajien poistotehon arviointiin vedentuotantoketjussa auttaa arvioimaan laskennallisesti taudinaiheuttajien poistotehoa ja sen riittävyyttä vedentuotantoketjussa. Norjassa kehitettyyn menetelmään perustuvasta työkalusta on julkaistu Suomen olosuhteisiin sovitettu opas VVY:n monistesarjassa.
-
Tunnuslukuraportti 2018
23.10.2019
Julkaisuun on koottu 133 vesihuoltolaitoksen tiedot 18 keskeisen tunnusluvun osalta. Raportti on suunnattu ensisijaisesti tunnuslukujärjestelmää käyttävien laitosten tarpeisiin, mutta se tarjoaa ajankohtaista tietoa suomalaisesta vesihuollosta myös muille asiasta kiinnostuneille. Vuonna 2019 julkaistu raportti on julkisilla kotisivuillamme maksutta ladattavissa.
-
VVY:n sähköisten pdf-julkaisuiden hinnat laskivat
23.8.2019
ALV-lakimuutoksen ansiosta sähköisiin julkaisuihimme sovelletaan alennettua 10 prosentin verokantaa.
-
Vesihuoltoverkostojen elinkaaren aikainen tutkimustoiminta ja siihen liittyvät ohjeistustarpeet
14.8.2019
Vesijohtojen ja viemäreiden elinkaaren aikainen tutkimustoiminta on kehittynyt viime vuosien aikana. Asiantuntijapiirissä on havaittu tarpeelliseksi päivittää alan julkaisuja ja laatia uusia, jotta hyviksi havaitut käytännöt saadaan alan tietoon ja käyttöön. Laadittavien julkaisujen tulee muodostaa kokonaisuus, joka parhaiten palvelee lukijoita. Nyt on aika laatia ’tiekartta’ vesihuoltoverkostojen elinkaaren aikaiselle tutkimustoiminnalle ja siihen liittyvään ohjeistustarpeeseen. Tiekartan laadintakokous pidetään tiistaina 20.8.2019 klo 12-16 VVY:ssä. Kokoukseen ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet.
-
Sähköisten pdf-julkaisuidemme hinnat laskivat
8.8.2019
ALV-lakimuutoksen ansiosta sähköisiin julkaisuihimme sovelletaan alennettua 10 prosentin verokantaa.
-
Puhdistamolietteen termiset käsittelymenetelmät ja niiden soveltuvuus Suomeen
8.7.2019
VVY:n monistesarjan julkaisussa on esitetty nykyisin käytössä ja kehitteillä olevia puhdistamolietteen termisiä käsittelymenetelmiä sekä arvioitu niiden ominaisuuksia, kehitysastetta, toteutustapaa sekä soveltuvuutta Suomeen. Lisäksi työssä selvitettiin Suomessa syntyvän puhdistamolietteen määrää ja sijaintia.
-
Sähköisten julkaisujen ALV-muutos
14.6.2019
Vesilaitosyhdistys muuttaa Verohallinnon ilmoittamiin kriteereihin soveltuvien sähköisten julkaisujen verollisen hinnan, eli hinta laskee 1.7.2019 arvonlisäveron erotuksen verran (alv 24 % -> alv 10 %).
-
Vesilaitosyhdistys päivittää selvityksen puhdistamolietteen käsittelyn ja hyödyntämisen nykytilasta
10.6.2019
Vesilaitosyhdistys kokoaa tietoa puhdistamolietteen käsittelyn ja hyödyntämisen tilanteesta vuosina 2017 ja 2018.
-
Vesihuoltolaitoksen häiriötilanne- ja kriisiviestintäohje
21.5.2019
Häiriöt vesihuollossa heijastuvat nopeasti asiakkaiden arkeen ja yhteiskunnan toimintaan. Tehokas viestintä on kiinteä osa häiriötilanteiden hallintaa ja hyvällä ja kattavalla viestinnällä voidaan vähentää olennaisesti häiriöistä aiheutuvia haittoja. Keväällä 2019 uusitussa vesihuoltolaitosten tarpeisiin räätälöidyssä häiriötilanne- ja kriisiviestintäohjeessa on tietoa ja malleja häiriötilanneviestinnän suunnitteluun ja toteuttamiseen.
-
Vesihuoltolaitoksille täysin uudistettu opas tueksi häiriötilanneviestinnän suunnitteluun
21.5.2019
Häiriöt vesihuollossa heijastuvat nopeasti asiakkaiden arkeen ja yhteiskunnan toimintaan. Hyvällä ja kattavalla viestinnällä voidaan vähentää olennaisesti häiriöistä aiheutuvia haittoja. Uusitussa vesihuoltolaitosten tarpeisiin räätälöidyssä häiriötilanne- ja kriisiviestintäohjeessa on tietoa ja malleja häiriötilanneviestinnän suunnitteluun ja toteuttamiseen.
-
VVY:n viimeaikaisia julkaisuja
19.3.2019
VVY julkaisee mm. asiantuntijaryhmien ja toimiston toimeksiantojen pohjalta valmistuneita selvityksiä alan keskeisistä ja ajankohtaisista aiheista sekä hankkeissa tuotettuja oppaita ja raportteja.
-
Vattenverksteknik och hygien, upplagan 4.
19.2.2019
Vesityökortin suorittamiseen tarkoitetun VVY:n Vattenverksteknik och hygien [Vesilaitostekniikka ja hygienia] -julkaisun päivitetty painos on nyt myynnissä myös ruotsinkielisenä.
-
Selvitys lämpökemiallisen käsittelyn vaikutuksesta jätevesilietteen lannoitusarvoon julkaistu
4.2.2019
”Jätevesien fosfori kiertoon lannoitteeksi (PRecover)” -hankkeessa selvitettiin lämpökemiallisten käsittelyjen, torrefioinnin ja märkähiillon (HTC), vaikutusta lietefosforin välittömään käyttökelpoisuuteen kasvatuskokeilla.
-
Vesiosuuskunnan mallisäännöt
28.1.2019
Mallisääntöjen tarkoituksena auttaa sääntöjen laatimisessa, kun osuuskuntaa perustetaan. Lisäksi mallisääntöjä tarvitaan, kun olemassa oleva vesiosuuskunta päivittää tai muuttaa sääntöjään.
-
Lue Opas vesihuoltotoimintojen yhdistämisiin
24.1.2019
Yleinen suuntaus Suomessa näyttää olevan kohti yhä suurempia vesihuoltolaitoskokonaisuuksia. Vesihuoltolaitosten yhdistymistä palvelevaa ohjeistusta onkin nyt koottu yksiin kansiin. Oppaan laadinnassa hyödynnettiin taustamateriaalia jo toteutuneista yhdistymisistä sekä laitosjohtajien haastatteluja.
-
Opas vesihuoltotoimintojen yhdistämisiin/VVY
22.1.2019
Opas kokoaa yhteen vesihuoltolaitosten yhdistymistä palvelevaa ohjeistusta. Oppaan laadinnassa on hyödynnetty taustamateriaalia jo toteutuneista yhdistymisistä sekä laitosjohtajien haastatteluja.
-
Kierrätyslannoitteiden laatujärjestelmän periaatteista on laadittu tarkennettu selvitys
14.12.2018
-
Viemäreiden kuntotutkimusopas
10.12.2018
Kunnolla tutkittu. Otetaan tiedolla vesihuolto-omaisuus tehokkaasti haltuun.
-
Viemäreiden kuntotutkimusopas
10.12.2018
VVY:n monistesarjan opas esittelee maailmalla käytettyjä kuntotutkimusmenetelmiä, joiden oikealla valinnalla saadaan lisättyä verkkojen kuntotutkimusmääriä nykyisestä, saadaan kohdennettua saneeraus- ja kunnossapitotoimenpiteet oikein ja tehokkaammin sekä saadaan arvokasta ja luotettavaa tietoa vesilaitosten omaisuudenhallinnan avuksi.
-
Ympäristöhallinnon opas ohjeistaa pohjavesialueiden määrittämisessä ja luokituksessa
5.12.2018
Oppaan tarkoitus on toimia käytännön ohjeistuksena ELY-keskuksille, sen tavoitteena on selkeyttää ja yhdenmukaistaa lainsäädännön toimeenpanoa.
-
Vesihuoltolaitosten kyberturvallisuuteen uusia työkaluja KYBER-VESI -hankkeesta
29.11.2018
VTT:n vetämän kaksivuotisen hankkeen tuloksena syntyi vesihuollon kyberturvallisuutta kehittäviä ohjeita ja arviointityökaluja, jotka ovat nyt vesihuoltolaitosten (VVY:n varsinaiset jäsenet) saatavilla.
-
Lue netistä Pohjois-Suomen vesihuoltopäivien esitykset
26.11.2018
Kiitämme Pohjois-Suomen vesihuoltopäivien esiintyjiä asiantuntevista esityksistä ja osallistujia aktiivisesta ajatusten vaihdosta. Päivien esitykset on nyt saatavilla kotisivuiltamme.
-
Venlan tunnuslukuraportti 2017
26.11.2018
Suomi on niiden harvojen Euroopan maiden joukossa, jossa vesihuoltoalalla ei ole tahoa, joka valvoisi vesihuoltolaitosten palvelutasoa ja palveluista perittävän hinnan tasoa. Laitosten itse ylläpitämä vesihuoltolaitosten tunnuslukujärjestelmä perustettiin vastaamaan viranomaisten tiedon tarpeisiin. Järjestelmä on ollut käytössä vuodesta 2006 lähtien.
-
Vesilaitostekniikka ja hygienia -opas on päivitetty
22.10.2018
Vesityökortin suorittamiseen tarkoitetun VVY:n Vesilaitostekniikka ja hygienia -julkaisun päivitetty 5. painos on nyt myynnissä. Ruotsinkielisen Vattenverksteknik och hygien -julkaisuun saadaan päivitetty painos lokakuun lopulla.
-
Julkaisu vesiympäristölle vaarallisia ja haitallisia aineita koskevan lainsäädännön soveltamiseen on päivitetty
5.10.2018
Ympäristöministeriön julkaisussa annetaan ohjeita mm. haitallisten aineiden tarkkailun ja seurannan järjestämistä varten.
-
Vesihuoltolaitosten osaamisen kartoitus -työkalu on julkaistu
18.4.2018
Vesihuoltolaitosten osaamiskriteerit -hanke toteutettiin vuosina 2015-2017. Hankkeen yhteydessä laadittiin excel-pohjainen osaamisen kartoitus -työkalu. Se on ladattavissa Vesilaitosyhdistyksen jäsensivuilta.
-
Vesihuoltolaitoksen kirjanpito, tilinpäätös ja verotus
3.4.2018
Opas, jonka aiheena on vesihuoltolaitoksen kirjanpito, tilinpäätös ja verotus, on julkaistu. Oppaan laati Jukka Hämäläinen Nettomaster Oy:stä.
-
Pdf-versio saatavilla teoksesta Finnish Water Services
21.3.2018
Teos tuo esille Suomen vesihuoltopalveluiden vahvuuksia, kuten institutionaalista monimuotoisuutta, ja pohtii Suomen vesihuollon pitkän aikavälin päätöksiä, periaatteita ja käytäntöjä.
-
Opas talousvesisopimuksen tekemiseen elintarviketeollisuuslaitoksen kanssa
9.2.2018
Yrityskohtaisesti räätälöidyn talousvesisopimuksen tekeminen on tarpeen erityisesti silloin, kun elintarviketeollisuusyrityksen toiminta on sellaista, että se ei kuulu vesihuoltolain (119/2001) soveltamisalan piiriin (vesihuoltolaki 2 §). Elintarvikeyrityksen ja vesihuoltolaitoksen välisen talousvesisopimuksen malli ja laatimista koskeva opas hyväksyttiin Vesilaitosyhdistyksen hallituksen kokouksessa 14.12.2017.
-
Energiatehokkuustietoa vesihuoltolaitoksille
1.2.2018
Vesihuoltolaitosten ydintoimintojen energiatehokkuuden parantamisesta on koottu tietokortteja.
-
Vesilaitostekniikka ja hygienia opas
31.1.2018
Vesilaitostekniikka ja hygienia julkaisu on tarkoitettu ensisijaisesti vesilaitostekniseen ja talousvesihygieeniseen osaamistestiin valmentautumiseen.
-
Hanoista ja vesijohdoista voi liueta metalleja juomaveteen
18.1.2018
Kiinteistöjen vesijohdoista ja hanoista voi liueta veteen nikkeliä, lyijyä ja kuparia. Tämä käy ilmi Aalto-yliopistossa tehdystä diplomityöstä, jota varten tutkittiin hanavedestä otettuja vesinäytteitä 30 kiinteistöstä eri puolella Suomea. Veden juoksuttaminen poisti haitalliset metallipitoisuudet. Juoksuttaminen kannattaa varsinkin, jos vesi on seissyt useita tunteja tai jos vesikalusteet ovat alle vuoden ikäiset.
-
Selvitys kierrätyslannoitevalmisteiden laatujärjestelmän periaatteista valmistui
17.1.2018
Vuoden 2017 lopussa tehtiin selvitys, jossa määritettiin laatujärjestelmän organisoinnin ja toiminnan periaatteet.
-
Uusi liittymis- ja käyttösopimuksen sopimusehtojen malli ja yleisten toimitusehtojen malli/VVY
14.12.2017
-
Vesihuollon korkeakouluopetuksen tarveselvitys/VVY
11.12.2017
VVY syksyllä 2014 Maa- ja vesitekniikan tuki ry:n rahoituksella käynnistämä Vesihuoltoalan korkeakouluopetuksen tarvesel
-
Elintarvikkeiden ja talousveden riskit
11.12.2017
Eviran julkaisusta löytyy 40 vierasaineen kuvaukset ja niihin liittyvät uusimmat tutkimustiedot.
-
Vesilaitosyhdistyksen verkkokauppa
8.12.2017
-
Kansallinen laatujärjestelmä kierrätyslannoitevalmisteille, Taustaraportti/VVY
23.11.2017
VVY:n monistesarjaan kuuluva julkaisu.
-
Joulutarjouksena kaksi alan keskeistä tietoteosta yhteishintaan
22.11.2017
Hanki joulutarjouksena dosentti Tapio S. Katkon kirjoittamat teokset yhteishintaan 99 €. Nyt on oiva tilaisuus hankkia teokset laitoksen käyttöön tai vaikkapa uusille johtokuntien jäsenille. Laitoksen kannattaa levittää tärkeää tietoa vesihuollosta yleisölle esimerkiksi hankkimalla teokset oman paikkakunnan kirjastoon.
-
Pohjavesien torjunta-aine- ja ravinnepitoisuuksista uutta tietoa
21.11.2017
Suomen ympäristökeskuksen tuoreessa raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kattavasti torjunta-aineiden ja ravinteiden pitoisuuksia yhteensä yli 200:lla pohjavesien seurantapaikalla vuosina 2007–2015.
-
CO2-BIO -hanke
21.11.2017
Yhdyskuntien jätevedenkäsittelyssä syntyy vuosittain noin 1.000.000 m3 puhdistamolietettä. Liete sisältää orgaanista ainesta ja ravinteita, joita voidaan hyödyntää tuottamalla energiaa sekä valmistamalla lietteestä maanparannusaineita.
-
Vesihuoltotilastojulkaisut 1970-2000
13.11.2017
Suomen ympäristökeskus on julkaissut vesihuoltotilastojulkaisut vuosilta 1970-2000.
-
Ohjeet ja julkaisut
24.10.2017
-
Vesilaitoksen opas varavedenjakelun järjestämiseen
20.10.2017
Suuri putkirikko, talousvesijärjestelmän saastuminen tai pitkä sähkön toimitushäiriö ovat viime vuosinakin johtaneet vesihuoltolaitoksilla tilanteisiin, joissa puhtaan talousveden jakelu on jouduttu järjestämään tilapäisratkaisuin. Tyypillisesti laajamittainen vaihtoehtoinen vedenjakelu toteutetaan jakelupisteissä säiliöistä. Tehokas toiminta tällaisessa kriisitilanteessa edellyttää etukäteen mietittyjä ja harjoiteltuja toimintamalleja sekä varautumista.
-
Vesihuoltolaitoksen opas häiriötilanteisiin varautumiseen
20.10.2017
Opas tukee vesihuoltolaitoksia varmistamaan vesihuoltopalveluiden mahdollisimman suuri toimintavarmuus kaikissa tilanteissa. Varautuminen kuvataan oppaassa prosessina ja korostetaan, että sen ylläpitäminen ja kehittäminen on jatkuvaa toimintaa.
-
Vesihuoltolaitoksen sähkönsaannin varmistaminen
20.10.2017
Vesihuoltopoolin ja voimatalouspoolin laatima opas valottaa sähkönsaannin merkitystä vesihuollossa ja antaa esimerkkejä sekä vesihuoltolaitosten että sähköverkkoyhtiöiden toimenpiteistä sähkönsaannin varmistamiseksi ja häiriötilannetoiminnan tueksi. Julkaisun tavoitteena on parantaa vesihuoltolaitosten ja sähköverkkoyhtiöiden ymmärrystä toistensa toiminnasta ja se antaa molemmille toimialoille käytännön vinkkejä vesihuoltolaitoksen sähkönsaannin varmistamiseen ja häiriötilannetoimintaan.
-
Opas vesihuollon häiriötilanne- ja valmiusharjoitusten järjestämiseen
20.10.2017
-
Tunnuslukuraportti 2016
11.10.2017
Tuoreen tunnuslukuraportin voivat varsinaiset jäsenet ladata maksutta VVY:n jäsensivuilta. Hinta 0 € itse jäsensivuilta ladattuna. Sen sijaan tilattu ja sähköpostilla toimitettu pdf-versio varsinaiset jäsenet ja yhteistoimintajäsenet 30 €/ Muut 50 €.
-
Vesihuoltoverkostojen hallinta Pohjois-Savossa
26.4.2017
Pohjois-Savossa toteutetussa tutkimuksessa tarkasteltiin vesihuoltolaitosten verkostojen hallinnan tilaa ja kehittämiskohteita pääosin v. 2014 päivitetyn vesihuoltolain näkökulmasta. Vesihuoltolain muutokset kiinnittävät vesihuoltolaitosten huomion vesihuoltolaitoksen ylläpitoon ja riskien hallintaan, tietohuoltoon ja taloudenpidon läpinäkyvyyteen.
-
Rakennustiedon julkaisema InfraRYL uudistuu
21.4.2017
InfraRYL:n teokset sisältävät infrarakentamisessa sovellettavan hyvän rakennustavan.
-
Vesihuoltoverkostojen saneeraustarpeen ja -kustannusten määrittäminen
4.4.2017
Varsinais-Suomen ELY-keskus on teettänyt Sweco Ympäristö Oy:llä työkalun, jolla vesihuoltolaitokset voivat helposti määrittää vesihuoltoverkoston vuotuisen saneeraustarpeen ja -kustannukset.
-
ROTI2017 -raportti on julkaistu
22.3.2017
Kuudennen ROTI-arvioinnin keskeinen viesti on, että rakennetun omaisuuden tila on Suomessa valtaosin tyydyttävä, mutta kunnossapidon laiminlyönnit, korjausten lykkääminen sekä alueiden eriarvoistuminen kiihdyttävät korjaus- ja muutosvelan kasvua. Korjausvelasta aiheutuu kansataloudelle vuosittain yli 3,4 miljardin euron lisäkustannus, mikä on noin 1300 euroa jokaista suomalaista kotitaloutta kohden.
-
Väitös suosittelee hulevesien käsittelyä
21.3.2017
Kaupunkialueiden sade- ja sulamisvedet pitäisi puhdistaa ennen niiden purkamista muihin vesiin, tähän suositukseen päätyi Maija Taka väitöstutkimuksessaan.
-
Uudet maksuja koskevat ohjeet ja suositukset valmistuivat
2.3.2017
Vesihuoltolaitoksen maksuja koskevat ohjeet ja suositukset julkaistiin kesällä 2001. Vesihuoltolaki (119/2001) tuli voimaan aikaisemmin samana vuonna. Vesihuoltolain ja maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) muutokset tulivat voimaan 1.9.2014.
-
Vesihuoltolaitosten maksuja koskevat ohjeet ja suositukset
2.3.2017
Vesilaitosyhdistyksen maksuja koskevissa ohjeissa ja suosituksissa annetaan yleisiä suosituksia vesihuoltolaitosten maksuista ja niiden perusteista.
-
Molekyylibiologiaan perustuvat mikrobiyhteisömääritykset
27.2.2017
Jenni Kesulahden diplomityössä selvitettiin, mitä molekyylibiologiaan perustuvia menetelmiä on olemassa yhdyskuntajäteveden tutkimiseen ja miten menetelmiä voidaan hyödyntää jätevedenpuhdistuksessa.
-
Yhteinen kunnallistekninen työmaa -julkaisu
16.2.2017
Yhteisen kunnallisteknisen työmaan tavoitteina ovat toiminnan turvallisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä lopputuloksen laatu – kaikkien toimijoiden ja sidosryhmien osalta. Lisäksi yhteisrakentamisen avulla pyritään vähentämään rakentamisen aiheuttamia haittoja ympäristölle sekä infraomaisuudelle.
-
Onko pohjavesi ihmisiä vai ekosysteemejä varten?
9.2.2017
Tämä kysymys nousi perimmäisenä seikkana esiin Mika Salmen pro gradu työssä Vesi vuorovaikutuksen lähteenä. Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto rahoitti Oulun yliopiston tutkimusta, josta valmistui Salmen työn lisäksi Aleksi Wallinein DI-työ Pohjaveden otto talousvedeksi – teknisten, sosiaalisten ja ympäristöön liittyvien riskien ja ongelmien vertailu.
-
Vesihuollon suuntaviivat 2020-luvulle/VVY, MMM, ja KL
1.2.2017
VVY:n monistesarjan julkaisu. Tammikuussa 2017 maa- ja metsätalousministeriö (MMM), Kuntaliitto (KL) ja Vesilaitosyhdistys (VVY) päivittivät tarkastelun vesihuollon tulevaisuuden haasteista ja mahdollisuuksista.
-
Yhdyskuntalietteen käsittelyn ja hyödyntämisen nykytilannekatsaus/VVY
1.1.2017
VVY:n monistesarjan julkaisu. VVY toteutti projektina tilastojen kokoamisen yhdyskuntien puhdistamolietteen käsittelystä ja hyötykäytöstä vuosina 2015 ja 2016.
-
Teknis-taloudellinen tarkastelu jätevesien käsittelyn tehostamisesta Suomessa/VVY
1.2.2016
VVY:n monistesarjan julkaisu. Hankkeessa selvitettiin erityisesti yhdyskuntajätevesien käsittelyn tehostamisen varteenotettavimpia menetelmiä ja arvioitiin niiden soveltuvuutta suomalaisille jätevedenpuhdistamoille.
-
Suositussopimuksen huomioon ottaminen ympäristöluvissa/VVY
1.1.2015
Ympäristöministeriö, Suomen kuntaliitto ja Vesilaitosyhdistys solmivat vuonna 2012 suositussopimuksen, joka on ensimmäinen valtakunnallinen vapaaehtoisuuteen perustuva sopimus vesiensuojelun alalla.
-
Paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) - Yhdyskuntien jätevedenpuhdistamot
1.1.2015
Selvityksen tarkoituksena oli määritellä paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) yhdyskuntien jätevedenpuhdistamoille. BAT-raportin on tarkoitus toimia ympäristöluvan hakijoiden ja lupakäsittelijöiden käsikirjana.
-
Vesihuoltolaitosten vakuutusselvitys alkukartoitus/VVY
1.2.2014
VVY:n monistesarjan julkaisu.
-
Laaja tutkimus haitallisten aineiden esiintymisestä jätevesissä
2.1.2014
Lajissaan laajin Suomessa koskaan toteutettu hanke selvitti 26 haitallisen aineen tai aineryhmän esiintymistä suomalaisissa jätevesissä. Haitta-aineiden pitoisuudet vähenivät yleensä tehokkaasti puhdistuksessa.
-
Haitalliset aineet jätevedenpuhdistamoilla -hankkeen loppuraportti/VVY
1.1.2014
Vesilaitosyhdistyksen monistesarjan julkaisu. Haitalliset aineet jätevedenpuhdistamoilla –hanke oli lajissaan laajin Suomessa koskaan toteutettu hanke. Siinä mitattiin 42 vesiympäristölle haitalliseksi tai vaaralliseksi luokiteltua tai luokitelluksi ehdotettua ainetta 64 jätevedenpuhdistamolta.
-
Vesihuoltoverkostojen saneerausasiakirjoista uusia julkaisuja
7.8.2013
Rakennuttamisen kilpailuttamiskäytäntöjä on merkittävästi muuttanut hankintaa koskeva lainsäädäntö. Myös tilaajien rakennuttamiskäytännöt ovat muuttumassa. Entistä enemmän pyritään suurempiin urakkakokonaisuuksiin, kokonaisurakoihin ja myös erilaisiin ylläpidon palveluiden hankintaan.
-
Rihmaopas
10.1.2012
Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistyksen julkaisema opas.
-
Vesitalouslehti
8.1.2018
Vesitalous-lehti on vesialan johtava erikoisjulkaisu.
-
Vesihuoltomaksut vertailuhinnan kaava
8.1.2018
Lisätietoa "Vesihuoltomaksut 1.2.2017 - VVY:n jäsenlaitokset" julkaisussa käytetyn vertailuhinnan laskemisesta.
-
Kehittämisrahaston hankejulkaisut eli hankerekisteri
19.12.2017