facebook twitter

Työkalu taudinaiheuttajien poistotehon arviointiin vedentuotantoketjussa

Opas esittelee Norjassa kehitettyyn menetelmään perustuvan työkalun taudinaiheuttajien poistotehon arviointiin vedentuotantoketjussa. Työkalu auttaa vesilaitoksia ja suunnittelijoita määrittelemään tarvittavat ja riittävät toimenpiteet taudianaiheuttajien poistumisen varmistamiseksi vedentuotantoketjussa. Työkalu myös lisää ymmärrystä taudinaiheuttajien poistumiseen vaikuttavien käsittelyvaiheiden ja toimenpiteiden merkityksestä.

Talousveden tuotantoketjussa pitää olla useampia itsenäisiä vaiheita taudinaiheuttajien poistamiseksi, jotta veden välityksellä leviävien tautien riski on hallittu.  Useimmat vesilaitokset turvaavat talousveden mikrobiologista laatua desinfioimalla, mutta mikrobiologista laatua turvataan myös suojelemalla raakavettä ja vedenottoa saastumiselta sekä käsittelemällä vettä muutoin kuin desinfioimalla.
  
Vedentuotantoketjun taudinaiheuttajien poistotehon riittävyyttä arvioidaan laskennallisesti eri mikrobien logaritmisten poistumien avulla. Arviointi sisältää seuraavat vaiheet:
1)    Tarvittava taudinaiheuttajien poistoteho. 
2)    Taudinaiheuttajien poistuminen raakaveden ja vedenoton suojelutoimenpiteillä. 
3)    Taudinaiheuttajien poistuminen vedenkäsittelyssä ilman desinfiointia. 
4)    Taudinaiheuttajien poistuminen desinfioinnissa. 
5)    Vedentuotantoketjun taudinaiheuttajien poistoteho suhteessa tarvittavaan poistotehoon. 

Voit ladata julkaisun tästä: Työkalu taudinaiheuttajien poistotehon arviointiin vedentuotantoketjussa (2. painos)

Tähän 2. painokseen on lisätty Suomen käytäntöihin soveltuvat esimerkit klooriamiinikloorauksen ja otsonoinnin laskelmista. Lisäksi teksti tarkastettiin ja tarkennettiin kauttaaltaan.   

Avainsanat:

Jaa sivu:

Tulosta