facebook twitter

Viemäri ei pidä salaisuuksia www.pytty.fi

Ethän heitä pyttyyn mitään sinne kuulumatonta? Kun pidät vaaralliset aineet poissa viemäriverkostosta, vähennät vesistöjen ja jätevedenpuhdistamoiden kuormitusta.

Estämällä vaarallisten aineiden päätymisen viemäriverkostoon meistä jokainen voi vähentää puhdistamoille ja vesistöihin kohdistuvaa kuormitusta. On tärkeää, että emme kuormita viemäriä (pytty, suihku, lavuaari) ylenpalttisella tai turhalla kemikaalien käytöllä.  Avainasemassa ovat arjen valinnat, kuten ympäristöystävällisten tuotteiden käyttö tai pesuaineiden oikea annostelu.

Vedet ja aineet kierrossa

Otamme juomavetemme joko pinta- tai pohjavedestä, joka puhdistetaan ja johdetaan koteihin juomavesiverkostoa pitkin. Kodeissa vesi nuhraantuu ja likaantunut vesi kerätään viemäriverkostoa pitkin jätevedenpuhdistamolle puhdistettavaksi. Puhdistettu vesi johdetaan takaisin vesistöön ja meriin, jossa se on jälleen osa kiertokulkua.

Haitallisten aineiden pitoisuuksia jätevesissä ja käsitellyissä jätevesissä on tutkittu useissa selvityksissä. Vaikka pitoisuudet ovat pieniä, on ylimääräistä ja vesiympäristöön kuulumattomien aineiden kuormitusta hyvä vähentää. Aineen matka ympäristöön kannattaa pysäyttää ennen kuin se alkaa!

Jätevedet ovat kuin yhdyskunnan sormenjälki: käyttämistämme aineista ja tuotteista päätyy pieniä jäämiä jäteveteen. Usein ajatellaan, että haitalliset aineet ovat peräisin teollisuudesta, mutta todellisuudessa iso osa jätevesiin päätyvistä aineista on peräisin tavallisista suomalaisista kodeista.

Monet kodin kemikaalit ovat vanhentuneina vaarallista jätettä, jonka pääsy luontoon pitää estää. Vaarallisen jätteen keräyspisteestä ne päätyvät oikeaoppiseen käsittelyyn.

Toimimalla oikein estät viemärin tukkeutumisen ja haitallisten aineiden kulkeutumisen jäteveden mukana. Katso ohjeet erilaisiin arkielämän tilanteisiin www.pytty.fi

 

 

Jaa sivu:

Tulosta