facebook twitter

Kiinteistöjen omistajat mukaan vesihuollon aluesaneeraukseen

HSY aloittaa toukokuun alussa vesihuoltoverkoston saneerauksen Pitäjänmäen, Marttilan ja Reimarlan alueilla. Hankkeessa testataan uutta aluesaneerauksen toimintamallia, jossa myös kiinteistönomistajille tarjotaan mahdollisuus kunnostaa omat tonttijohtonsa HSY:n urakan yhteydessä. Mukaan lähteville kiinteistönomistajille on tarjolla erityinen taloudellinen etu.

Lue alkuperäinen tiedote  ja liite (Tonttijohtojen saneerauskustannukset taulukko) STT info palvelusta: https://www.sttinfo.fi/tiedote/hsy-haluaa-kiinteistojen-omistajat-mukaan-vesihuollon-aluesaneeraukseen?publisherId=4346&releaseId=69907239

 

Tonttijohdot eli HSY:n runkoverkosta kiinteistön rakennuksiin kulkevat vesijohto sekä jätevesi- ja hulevesiviemärit ovat tärkeä osa vesihuoltoverkostoa. Usealle kiinteistönomistajalle tulee yllätyksenä, että ne kuuluvat hänen vastuulleen. Näin on riippumatta siitä, sijaitsevatko rakennukset omalla vai vuokratontilla tai onko kyseessä pientalo, kerrostalo tai yrityskiinteistö.

- Saneeraamme Pitäjänmäeltä alueen, jossa on 1950–70-luvuilla rakennettu vesihuoltoverkosto. Suurin osa myös tonttijohdoista on saneerausiässä. Olemme kilpailuttaneet hankkeen siten, että kiinteistönomistajat voivat hyödyntää samaa urakkahinnoittelua. Urakoitsija myös kartoittaa tonttijohtojen sijainteja, jotka vanhoissa kiinteistöissä eivät läheskään aina ole selvillä, vesihuollon investointiyksikön päällikkö Ilpo Korhonen HSY:stä selvittää.

Kilpailutuksessa urakoitsijaksi valikoitui TerraWise Oy. Hankkeen rakennussuunnittelusta vastaa WSP Finland Oy. Rakennustyö alkaa vapun jälkeen ja kestää vuoden 2022 loppuun.

- Kiinteistönomistaja saattaa kokea tonttijohtojen uusimisen melkoisena asiakirja- ja lupaviidakkona. Tarjoamme kiinteistönomistajille tonttijohtojen uusimisen mahdollisimman avaimet käteen -periaatteella, TerraWisen työpäällikkö Antti Mäki lupaa.

Kiinteistönomistajille tarjolla myös taloudellista etua

HSY testaa Pitäjänmäellä uutta aluesaneerauksen toimintamallia ja saneeraa omien runkoverkostojensa lisäksi kaikki urakka-alueen yli 20 vuotta vanhat tonttijohdot runkoverkosta tontin rajalle asti. Tästä koituu kiinteistönomistajalle kustannuksia 1200–4000 euroa kunkin liittymäkaivannon osalta riippuen tonttijohtojen iästä. Kiinteistönomistaja välttää kuitenkin laskun, jos omalla kustannuksellaan saneeraa tonttijohdot myös tontin rajojen sisäpuolella.

HSY:n vesihuollon yleisten toimitusehtojen mukaisesti vesihuoltoverkostoon liittynyt on velvollinen osallistumaan tonttijohtojen saneeraus- ja muutostöiden kustannuksiin, mikäli työt tehdään laitoksen verkostojen muutostöiden yhteydessä ja niistä johtuen. Tämä koskee muulla alueella kuin liittyjän kiinteistöllä olevaa tonttijohto-osuutta. Kustannus riippuu tonttijohtojen iästä ja siten kiinteistöomistajan saamasta hyödystä.

- Tonttijohtojen vuotoriski kasvaa 20 vuoden käytön jälkeen. Haluammekin kannustaa kiinteistönomistajia saneeraamaan tätä vanhemmat putket. Tarjous on, että jos kiinteistöomistaja saneeraa tonttijohdot tontin rajalta rakennukselle asti, HSY ei laskuta yleisellä alueella tehdystä saneerauksesta lainkaan. Tavoitteenamme on saada koko alueen vesihuolto kerralla kuntoon, jolloin kaikilla asukkailla on raikas hanavesi ja toimiva viemäröinti myös tulevaisuudessa, Ilpo Korhonen perustelee.

Kiinteistönomistaja saa useita hyötyjä tonttijohtojen saneerauksesta. Suunnitelmallinen kunnossapito ehkäisee kalliiksi tulevia putkirikkoja ja viemäritukoksia sekä pitää juomaveden laadun hyvänä. Saneeratut tonttijohdot myös nostavat kiinteistön arvoa.

Lisätietoja:

Hankkeen tausta ja uusi toimintamalli: www.hsy.fi/marttila

Työmaa-ajan tiedotus ja tonttijohtojen saneeraaminen: https://pitajanmaenputkisaneeraus.fi


Aiheesseen liittyvän videon (Saneeraamalla ajoissa säästät rahaa ja luontoa ) voit katsoa Youtubesta linkistä: https://youtu.be/CUqYAJDWp6E

Yhteyshenkilöt
Ilpo Korhonen, investointiyksikön päällikkö HSY, ilpo.korhonen@hsy.fi puh. 050 340 5383
Antti Mäki, työpäällikkö TerraWise Oy, antti.maki@terrawise.fi, puh. 040 626 6426

Jaa sivu:

Tulosta